Eğitim Epidermis Nedir, Ne İşe Yarar? Epidermiste Neler Bulunur?

Epidermis Nedir, Ne İşe Yarar? Epidermiste Neler Bulunur?

24.05.2022 - 13:15 | Son Güncellenme:

Epidermis, deriyi oluşturan üç tabakadan en dışarda bulunan tabakadır. Daha içerde bulunan deri tabakaları da dermis ve hipodermistir. Epidermis tabakası en üstte ve dışta bulunduğu için deriyi çevresel faktörlere karşı korur ve enfeksiyonlara karşı bir bariyer oluşturmuş olur. Epidermisin ne olduğu, ne işe yaradığı ve epidermiste nelerin bulunduğunu detayları ile derledik.

Epidermis Nedir, Ne İşe Yarar Epidermiste Neler Bulunur

 Epidemis derinin en dışardaki katmanıdır. Bu nedenle deriyi dış etkenlere karşı korur ve enfeksiyonlara karşı da bir bariyer özelliği taşır. Epidermis dışında derinin iç katmanları dermis ve hipodermistir. 

Haberin Devamı

 Epidermis Nedir, Ne İşe Yarar?

 Derinin üzerindeki ilk katlardan biri epidermistir. Bu katmandan sonra da subkutis ile dermiş tabakalar gelmektedir. Daha çok hücre içerdiği bilinen epidermis 3 ve 5 arasında hücre tabakasından meydana gelir. Ellerde ve aynı zamanda yakada, özellikle ayak tabanında ve avuç içindeki deri katmanında epidermis daha kalındır.

 Parmaksı çıkıntılar ile dolu olan ve Epidermis denen ilk tabaka yoğun bir şekilde bağ dokusundan oluşur. Epidermal hücreler daha çok keratin ostillerden olulur. Daha sonra da Malpigi denen katmana uzanır. Dezmozomlar ile kendilerine özel bağlantılar ile beraber etrafında olan diğer keratin ositler ile beraber bağlanır.

 Deriyi oluşturan üç tabakadan en dıştaki tabaka olan epidermis çevresel faktörlere karşı bariyer sağlar ve bu sayede deriyi korur. Ayrıca sıvı kaybı sayesinde vücuttan atılan su miktarını da epidermis düzenler.

Haberin Devamı

 Epidermiste Neler Bulunur?

 Deri dermis ve epidermis olarak ikiye ayrılır. Epidermis adneksiyal ve keratize olan yapıları oluşturur ve sürekli olarak kendini yeniler. Epidermisteki hücrelerin genelde keratinositler ile oluştukları bilinir. Keratinositler, granüler, korneum ve bazal tabaka olarak dört farklı tabakadan oluşur. Epidermisteki diğer hücreler ise Merkel hücreler ve Langerhans olarak karşımıza çıkar.