Eğitim Gassal Nedir, Ne İş Yapar? Nasıl Gassal Olunur, Gerekli Şartlar Nelerdir?

Gassal Nedir, Ne İş Yapar? Nasıl Gassal Olunur, Gerekli Şartlar Nelerdir?

01.03.2021 - 15:02 | Son Güncellenme:

Neredeyse her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de vefat eden kimseleri inançlarına uygun olarak defnedilir. İslam dinine mensup kimseler vefat ettikten sonra cami imamı ya da çeşitli durumlarda gassallar aracılığıyla defnedilir. Gassal nedir, ne iş yapar ve gassal olabilmek için gerekli şartlar nelerdir hepsini sizin için derledik.

Gassal Nedir, Ne İş Yapar Nasıl Gassal Olunur, Gerekli Şartlar Nelerdir

Ölüleri yıkayan kimseler olarak bilinen gassallar vefat eden Müslümanları dinin gerekliliklerine uygun olarak yıkayan ve defin için hazırlayan kişilerdir. Gassal olmak günümüzde her ne kadar kolay olsa da ne yazık ki herkesin kolaylıkla icra edebileceği meslekler arasında değildir.

Gassal Nedir, Ne İş Yapar?

Kelime anlamı itibarıyla ölüleri yıkayan kimse olarak bilinen gassallar İslam dinini gerekliliklerine uygun olarak vefat eden kimseleri hazırlar. Gassalların yapmış olduğu en büyük iş yakınları vefat eden kimseyi son kez görmeden önce onları hazırlamaktır. Ayrıca gassallar vücutta oluşan ameliyat yaralarını, öldükten sonra meydana gelen fizyolojik durumları ve kefenleme işlemini yürütür. Genellikle haftada 8 ile 10 saat çalışan gassallar yapmış oldukları mesleğin zorluklarından ötürü düşük çalışma saatlerine sahiptir.

Nasıl Gassal Olunur, Gerekli Şartlar Nelerdir?

Gassal olabilmek için gerekli olan en büyük şart Kamu Personeli Seçme Sınavına girmektir. Genellikle düşük puanlar ile alım yapan gassallık her il ve ilçede 1 veya 2 olmak üzere kadrolandırılır. Alımları da oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşen gassalık hem kadınların hem de erkeklerin yapabileceği meslekler arasında bulunur. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı özel kurslar ya da Halk Eğitim Merkezlerini belirli periyotlar ile açmış olduğu programlarda gassallık eğitimi almak mümkündür.

Alınan eğitim sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan sınavdan 100 üzerinden 45 almak sertifika için yeterlidir. Alınan sertifika kişinin gassal olabilmek için gerekli şartları taşıyıp taşımaması ve başvurmadan önce bu mesleğe uygun olup olmadığını keşfetmesi için oldukça iyi bir yöntemdir.

 

Yazarlar