Eğitim Gestalt Kuramı Nedir, İlkeleri Nelerdir? Gestalt Psikolojisi Özellikleri Nelerdir?

Gestalt Kuramı Nedir, İlkeleri Nelerdir? Gestalt Psikolojisi Özellikleri Nelerdir?

25.07.2022 - 17:12 | Son Güncellenme:

Tasarım alanında yer alan ilkelerden biri Gestalt kuramıdır. Bu kuram genel olarak parçaların yerine bütünü ele almayı hedeflemektedir. Bütünün parçalardan daha önemli olduğunu savunan görüşlerden biridir. Özellikle toplum ve birey farkı da bu görüş ile beraber ortaya çıkmaktadır. Parçaların toplamlarının bütün olması ile parça ile bütünü ayrıştırmayı değil hepsini toplu bir şekilde bütün olarak ele almayı savunmaktadır. Gestalt kuramı nedir, ilkeleri nelerdir ve psikoloji özellikleri nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Gestalt Kuramı Nedir, İlkeleri Nelerdir Gestalt Psikolojisi Özellikleri Nelerdir

Gestalt kuramı ve ilkeleri parçaların yerine bütünün daha önemli olduğu anlamına gelmektedir. Bu kuram sayesinde parçaları tek tek ele alma yerine bütün olarak incelenmesi mümkün olmuştur. Özellikle tasarım alanında işe yarayan bu kuram sayesinde yapılacak ürünün tüm detayları da bütün olarak ifade edilmektedir.

Gestalt Kuramı Nedir ve İlkeleri Nelerdir?

Gestalt kuramı kendisinden bir şey katılması istenen organizmanın duyumlar ile yaşantıyı tekrar ele aldığı görüştür. Bu görüş kısa tanımı ile bütünün parçalardan daha önemli olduğunu savunmaktadır. Bu görüşü savunan kişiler tasarımlarını da bu şekilde yönlendirmektedir.

Gestalt Psikolojisi Özellikleri Nelerdir?

Gestalt psikolojisi özelliklerinden en önemlisi parçaların tamamını bütün olarak algılamaktır. Aynı zamanda tekrar eden organizmaların da yeniden şekillendirmesi bu psikolojinin en temel özelliklerinden biridir. Bu görüşte kişi kendisinden de bir şeyler katarak tasarıma yön vermektedir. Detaycı görüşün yanı sıra parçanın tam bir şekilde algılanmasıdır.