Eğitim Girit Taşı (Yağ Taşı) Nedir? Nerede Bulunur Ve Nasıl Kullanılır?

Girit Taşı (Yağ Taşı) Nedir? Nerede Bulunur Ve Nasıl Kullanılır?

11.01.2022 - 01:51 | Son Güncellenme:

Girit taşı doğal taşlar arasında bulunan ve özellikle Girit adasından çıkarılan bir taş olarak bilinmektedir. Girit taşının diğer bir adı ise yağ taşı olarak geçmektedir. Girit taşı oluşumu çok uzun yıllar sonucunda var olan ve deniz canlılarının kalıntılarının taşlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır. Girit taşı yağ taşı nedir? Nerelerde bulunur ve nasıl kullanılır sorularının yanıtları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Girit Taşı (Yağ Taşı) Nedir Nerede Bulunur Ve Nasıl Kullanılır

​​​​​​Girit taşı özellikle yapısı sayesinde bileme işlerinde kullanılan bir taş olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Girit Taşı ( Yağ Taşı) Nedir? 

 Girit taşı adını çıkarıldığı bölgeden alan bir taş olarak kabul edilmektedir. Girit taşının diğer adının yağ taşı olmasının nedeni ise içerisinde bulunan kristal tanecikleri sayesinde kolaylıkla bileme işlemini yapmayı sağlamasıdır. 

 Girit Taşı (Yağ Taşı) Nerede Bulunur ve Nasıl Kullanılır? 

 Girit taşı Girit adasında bulunan taş ocaklarından çıkartılan bir taş olmaktadır. Girit taşını özellikleri itibariyle bilmek ve tanımak için taşın rengini ve kullanım yöntemlerini iyi bilmek gerekmektedir. Girit taşı görüntüsü gri renkte olan bir taş olmasının yanında bileylemek ve keskin bıçak veya diğer kesici aletlerin işlevini arttırmak için kullanılmaktadır. 

 Girit taşı kullanılmadan önce bir süt içerisinde kaynatılarak içerisine tereyağı konulmak suretiyle renk değiştirene kadar ve yağı tamamen içine çekene kadar kaynatılır. Daha sonra soğumaya alınan taşın renginin koyulaştığı görülmektedir. 

Haberin Devamı

 Girit taşına yağ taşı denmesinin asıl nedeni de yağı içerisine çekerek daha kaygan bir şekilde bileylemek işini kolaylaştırması olmaktadır. Bu taşın kesici olan bıçak veya ustura gibi aletlere sürülmesi keskinliği kısa zamanda sağlayarak hızlı bileyleme imkanı olmasıdır. 

 Girit taşı yağ işlemi yapılmadan kullanıldığında istenilen sonuç alınamadığı gibi yağ yöntemi kullanıldığında da kolaylıkla uzun süre dayanıklı bir bileyleme taşı olarak işlev sunmaktadır.