Eğitim Gün Olur Asra Bedel - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Gün Olur Asra Bedel - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

13.04.2023 - 15:42 | Son Güncellenme:

Gün olur asra bedel, Cengiz Aytmatov tarafından yazılmış bir romandır. 1980 senesinde kaleme alınmış olan roman Sovyetler Birliği dönemindeki sosyal ve kültürel sorunlara bir özeleştiri olarak yazılmıştır. Geçmişi efsanesi ve geleceğin bilim kurgusunu harmanlayarak yazılmış olan roman edebiyatımızda önemli romanlar arasındadır. İşte, tüm detaylar.

Gün Olur Asra Bedel - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Cengiz Aytmatov tarafından yazılmış olan Gün ola asra bedel 1980 senesinde yayınlanmıştır. Sovyetler Birliği dönemindeki sorunlara bir eleştiri olarak yazılmıştır.

Haberin Devamı

 Gün Olur Asra Bedel Kitap Özeti Oku

 Romanın başkahramanı olan Yedigey Cangeldin, cepheden dönünde küçük bir istasyonda çalışmaya başlar. Burada geçmişine çağrışım yapan olaylar yaşar ve bu siyasi bir rejimin çöküş nedeni olur. Yedigey'in eski ve yakın bir arkadaşı olan Kazangap öldükten sonra ona bir cenaze töreni düzenlerler ve bu törene şehirde yaşayan kızı ile oğlunu da çağırırlar.

 Cenaze mezara götürülürken Yedigey tüm geçmişini gözünün önünden geçirir ve o gün onun için asra bedel olur. Sevdikleri kişinin cenazesini mezarlığa götürürlerken orada bir uzay üssü kurulduğunu görürler ve cenazenin gömülmesine izin vermezler. Diğer yandan Rus-Amerikan araştırmasının sonunda uygarlık düzeyi dünyadan çok daha yüksek olan bir gezegen keşfedilir.

Haberin Devamı

 Bu gezegendeki yaşayanlar dünyada yaşayanlar ile iletişim kurmak isterler. Fakat dünyada yaşayanlar bunu kendilerine ve gezegenlerine bir tehdit olarak gördüklerinden kabul etmezler. Dünyalı yöneticiler bu teklifi reddederler ve gezegende iletişim kurmak isteyenler ile herhangi bir temas kurmak istemezler. 

 Gün Olur Asra Bedel Konusu

 Romanda, geleneklerini korumak için çabalayan insanlar anlatılmıştır. Komünizm esnasında yaşanan anılar, insanların kutsal kabul ettiklerinin görmezden gelinmesi ve aşkın sorgulanması romanda konu edilmiştir.

 Materyalist bir düşünce yapısıyla hayata bakmışlar ve cenneti dünyaya getirmek istemişlerdir. İnsanlara yaşadıkları cehennemi değiştirme imkanının olduğunu anlatmaya çalışan bu roman mankurtlaşma ile geleneklerini koruma arasındaki hikaye olarak da kabul edilebilir.

 Karakterleri

 Ukubala: Eşini seven ve artık yaşlandığını hisseden yardımsever bir kadın kahramandır.

 Yedigey: Romandaki baş kahramandır ve savaşa katılmış, geleneklerine bağlı bir karaktere sahiptir.

 Kazangap: Yedigey'in çok eskiden bir arkadaşı olan bir kahramandır. Köye yerleşmesinde ve kendisine iş bulmasına büyük katkıları olmuştur.