Eğitim Hanuka Nedir, Neden Kutlanır? Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanır?

Hanuka Nedir, Neden Kutlanır? Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanır?

10.06.2022 - 12:51 | Son Güncellenme:

İbrani takvimine göre Hanuka Bayramı Kislev ayının 25'inde başlamakta ve sekiz gün sürmektedir. Bu bayram ışıklar ve Tanrı'ya yeniden adanma bayramı olarak kutlanmaktadır. İbranicede adama veya kutsama anlamına gelen Hanuka Bayramının her sene kutlama günü de değişmektedir. İşte Hanuka Bayramı hakkında detaylar.

Hanuka Nedir, Neden Kutlanır Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanır

 Hanuka Bayramı her yıl kutlanan bir bayram olup kutlanma tarihi her sene değişmektedir. Hanuka Bayramı aynı zamanda Yeniden Adanma Bayramı veya Işık Bayramı olarak da anılmaktadır.

Haberin Devamı

 Hanuka Nedir?

 Hanuka İbrani takvimine göre kutlanan bir Yahudi bayramdır. Kislev'in 25. gününde baylar ve sekiz gün boyunca sürmektedir. Haniko sözcüğü İbranice'de adama ve ithaf etme anlamlarına gelmektedir. Hanuka Bayramı ise Gregoryen takvimine göre aralık, kasım ya da ender de olsa ocak ayının başına denk gelmektedir.

 Hanuka Neden Kutlanır?

 Hanuka Bayramı Suriye-Yunan kralı olan Antiohus ve ordularının Makabiler tarafından bozguna uğratılması, II. Bet-Amikdaş'ın putperestlerden kurtulup Tanrıya adanmasını simgelemektedir. Bet Amikdaş putlardan temizlendikten sonra Ebedi ışığı yakmak için küçük bir kap kutsiyeyi bozulmamış yağ bulmuştur. Bu yağ bir gün boyunca Menora'yı yakmaya yetecek miktarda iken mucize eseri sekiz gün boyunca yanmaya devam etmiştir. 

Haberin Devamı

 Bu sebeple 25 Kislev'den başlayarak sekiz gece boyunca her gece bir mum arttırarak Hanuka mumları yakılmaktadır. Bunun amacı mucizenin tekrar yaşatılarak evlere doldurulmasıdır. 

 Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanır?

 Hanukiya evde iki yere konulmaktadır. Birincisi pencere önüne, ikincisi ise kapıdan içeri girerken heme sol tarafa konulmaktadır. Bu sayede kapıdan girerken sağında Mezuza solunda ise Hanukiya mitzvaları çevrili olacaktır.