Eğitim Hentbol Kale Ölçüleri Nelerdir? Hentbol Kale Direği Boyutları

Hentbol Kale Ölçüleri Nelerdir? Hentbol Kale Direği Boyutları

16.11.2021 - 16:05 | Son Güncellenme:

Dünyada gerçekleştirilen çok sayıda spor dalı bireyler tarafından ilgi görmektedir. Her spor dalının ise kendine has kuralları olabilmektedir. Oyuncular da bu kurallar doğrultusunda spor etkinliklerini yerine getirmektedir. Hentbol da bir takım sporu olarak geçmektedir. Tıpkı futbol, basketbol ve diğer örnekler gibi takım halinde oynanan bir spor dalıdır. Hentbol eskiden tıpkı futbol gibi stadyumlarda oynanmaktaydı. Fakat 1950 senesinden sonra bir salon sporu haline dönüşmüştür. Dünya üzerinde yaygın olarak oynanmaktadır. Hentbol kale ölçüleri nelerdir, hentbol kale direği boyutları nedir tüm detayları ile derledik.

Hentbol Kale Ölçüleri Nelerdir Hentbol Kale Direği Boyutları

Spor dallarıyla veya spor bilimiyle ilgilenen bireyler mutlaka hentbol sporunu ve nasıl oynandığını bilmektedir. Hentbol sporunda oyunun kurallarıyla beraber saha ölçüleri, kale ölçüleri, kale direği boyutları da önem arz etmektedir. 

 Hentbol Kale Ölçüleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Hentbol kale ölçülerine neler olduğuna geçiş yapmadan önce hentbol sporunu biraz sizlere tanıtalım. Hentbol sporu toplamda yedi kişiyle oynanmaktadır. Bu yedi kişinin altısı saha içinde yer almaktadır. Bir kişi ise kalede durmaktadır. Hentbol sporunun oynanma süresi otuz dakikadır. Fakat bu otuz dakika iki devreden meydana gelmektedir. 

 Hentbol ilk yıllarda futbol stadyumlarında futbola benzer şekilde 11 kişi olarak oynanmaktaydı. Hentbol kendi kurallarına ise 1950 yılından sonra kavuşmuştur.

 Hentbol top oyunu olarak bilinmektedir. Almanya, İsveç, Danimarka ve Norveç 19. yüzyılın sonlarında hentbol sporunu ilk oynayan ülkelerdir. 

 Hentbol iki takım şeklinde oynanmaktadır. Takımlar yedişer kişiden oluşmaktadır. Birer kişiler kalede durmaktadır. Topun elden elde geçmesi şartıyla gol atma esasına dayanmaktadır. Oyunda hedef topu el ile rakip takımın kalesine atmaktadır. Aynı zamanda rakip takımın da topu el ile kaleye atmasına engel olmaktır. Görüldüğü gibi hentbol futbola benzese de el topudur. 

Haberin Devamı

 Burada kale söz konusu olduğu için hentbol kale ölçüleri de önemli hale gelmektedir. Hentbol sporunda kele 2 metre yüksekliğinde olmaktadır. Kalenin genişliği ise 3 metre olmaktadır. 

 Hentbol Kale Direği Boyutları 

 Hentbol sporunda kalenin ölçüleri kadar yani eni ve yüksekliği kadar kale direklerinin de ayrı boyutları vardır ve önemlidir. 

 Hentbol kalesi yan ve üst direk olmak üzere meydana gelmektedir. Yan ve üst direk boyutları 8 santimetreye 8 santimetre şeklindedir. Ayrıca kalenin direklerinin hepsi aynı maddeden yapılmaktadır. Yani kale direkleri hafif sentetik malzeme, ağaç veya hafif metal malzeme olabilmektedir. 

Yazarlar