Eğitim Hızlı kentsel büyüme temiz suya ulaşmayı zorlaştırıyor

Hızlı kentsel büyüme temiz suya ulaşmayı zorlaştırıyor

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) tarafından “Suya Dair” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Hızlı kentsel büyüme temiz suya ulaşmayı zorlaştırıyor

Konferansın açılış konuşmasını yapan ÇEVSAM Müdürü Dr. öğretim üyesi Gökçen Bayrak, dünyanın yüzde 75’ini kaplayan su kaynaklarının, canlılığın başlaması ve devam edebilmesi için en temel kaynak olduğunu belirterek dünyada suyun yüzde 70’inin tarımsal üretimde, yüzde 18’inin sanayide ve yüzde 12’sinin ise yerleşimlerde kullanıldığını ve bu oranların ülkelerin sosyoekonomik yapılarına göre değiştiğini kaydetti.  

Haberin Devamı

Dünyadaki nüfusun yüzde 55’inin kentlerde yaşadığına dikkat çeken Bayrak, “Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2050’de bu oranın yüzde 68 olacağı öngörülmekte. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini birbirine bağlayan ana konu olan ‘su’, bu hedeflere ulaşmada kritik bir belirleyici olacak. Ancak, hızlı kentsel büyüme, iklim değişikliği ve ekonomik kalkınma, kentlere temiz su ulaştırılması ve güvenli bir çevre sağlanmasında zorlayıcı olmakta” diye konuştu. ● EĞİTİM SERVİSİ