Eğitim İğde Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

İğde Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

30.08.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin neredeyse her yerinde yetişen, her çeşit toprak yapısına uyabilme özelliğinde olan iğde ağacı, erozyonu önlemede kullanılan önemli bir ağaç türüdür. Meyvesinin sağladığı faydalarla bilinen iğde ağacının diğer bir önemli özelliği ise yüksek azot depolamasıdır. Peki, iğde ağacı nerede yetişir? Kısaca özellikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

İğde Ağacı Nerede Yetişir Kısaca Özellikleri Nelerdir

Ülkemizde genellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen fakat pek çok hava şartına uyum sağlayabilen iğde ağacı kahverengi bir meyve verir. Taze olarak marmeladı, kompostosu, reçeli ve çayı yapılarak tüketilebilir. Yaz ve kış yemyeşil kalabilen iğde ağaçlarının meyveleri birçok hastalığa iyi gelmektedir.

İğde Ağacı Nerede Yetişir?

Kökünde azot depolayabilme özelliği bulunan iğde ağacı bu sebeple verimsiz topraklarda bile kolaylıkla yetişebilir. İğde ağacı kuraklığa karşı dayanıklıdır ve erozyon ile mücadelede önemli bir rol alır. Türkiye’de iğde ağacı çoğunlukla İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir.

İğde Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Yaprakları ile beraber kuru iğde, kaynatılarak tüketildiğinde kuru öksürüğe iyi gelmektedir.

Kış aylarında tüketildiği zaman, iğde meyvesinin içinde yer alan zengin C vitamini ile bağışıklık sistemi güçlenir.

Böbrek hastalıklarına oldukça iyi gelen iğdenin çiçekleri de çok faydalıdır. Çiçekleri ile beraber kaynatılıp tüketilirse böbrek taşlarının düşmesine yardım etmektedir.

Yemekten sonra hazımsızlık sorunu çeken kişiler için mide rahatlatmaya yardım eder.

Karaciğerdeki toksinleri temizleyen iğde, kötü kolesterolü düşürmeye destek olur.

İçinde omega 7 yağı barındırmasıyla insan vücudundaki kolejen miktarını arttırır, ciltteki ve saç köklerindeki hücrelerin yenilenmesine yardım eder.