Eğitim İkili Test Nedir? İkili Test Ne Zaman Yapılır Ve Ne Zaman Sonuçlanır?

İkili Test Nedir? İkili Test Ne Zaman Yapılır Ve Ne Zaman Sonuçlanır?

25.05.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:

Günümüzde ikili test gebelik döneminde anne karnındaki bebek için yapılan ve bebeğin sağlığı ile alakalı bilgi amacıyla yapılan bir testtir. İkili tarama testinin yapılması mecburi olmamakla birlikte bireyin isteğine bağlı olarak yapılabilmektedir. Sizin için İkili test nedir? İkili test ne zaman yapılır ve ne zaman sonuçlanır? Sorularının yanıtlarını detaylarıyla derledik.

İkili Test Nedir İkili Test Ne Zaman Yapılır Ve Ne Zaman Sonuçlanır

 İkili test konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler bu konuyu büyük bir ilgiyle araştırmaya yönelmektedir. Bu bakımdan önem barındıran bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 İkili Test Nedir?

 Bebeğin sağlığı ile alakalı olarak önemli ölçüde bilgi sahibi olunması noktasında ikili tarama testi yapılması önemli bir husus oluşturmaktadır. Bu test anne karnındaki bebeğin ensesinde bulunmakta olan sıvının ölçülmesi ile birlikte kromozomal ve de yapısal bozukluk olma olasılığının ölçülmesi şeklinde olmaktadır.

 İkili Test Ne Zaman Yapılır ve Ne Zaman Sonuçlanır?

 İkili test, hamilelik döneminin 11. hafta ve 14. haftasında yapılır ve tarama testi ya da ense kalınlığı testi olarak bilinmekte olan bir test türüdür. İkili tarama testi genel olarak gebelik esnasında yapılması bazı durumlarda uygun görülen bir test olma özelliği taşımaktadır.

 Down sendromu için en doğru sonucu verebilecek olan test, bebeğin çevresinde bulunan sıvıyı yani amniyosentez yahut plasentadan alınan dokuyu yani koryonik villus örneklemesi (CVS) bu Down sendromu durumu söz konusu olan bebekler ile alakalı anormal kromozomları test etmeyi içerir. 

Haberin Devamı

 Her iki testte, anne adayının karnına iğne sokulmasını içermekte olup düşük yapma olasılığını arttırdığı bilinmektedir. Bundan dolayı da testler bütün gebe kadınlara uygulanmak için uygun niteliğe sahip değildir. Yapılan bu ikili tarama testi tamamıyla gebe olan kadının isteğine bağlı olmaktadır.

 İkili Test Ne Zaman Sonuçlanır?

 İkili test yaptıran anne adaylarının en çok merak ettiği konu yapılmış olan ikili tarama testinin ne zaman sonuçlanacağı olmaktadır. Yapılmış olan ikili testi sonuçları genellikle 1-2 günlük zaman dilimi içerisinde alınmaktadır.