Eğitim İncoterms Nedir? İncoterms Teslim Şekilleri Ve Kuralları Nelerdir?

İncoterms Nedir? İncoterms Teslim Şekilleri Ve Kuralları Nelerdir?

07.04.2021 - 12:12 | Son Güncellenme:

Incoterm dış ticarette kullanılan teslim şekillerinden bir tanesidir. Bu sebeple dış ticaret ile uğraşan kişilerin bu terimi bilmesi gerekir. İncoterms nedir? İncoterms teslim şekilleri ve kuralları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İncoterms Nedir İncoterms Teslim Şekilleri Ve Kuralları Nelerdir

 İncoterms ilk olarak 1936 yılında yayınlanmıştır. Sonrasında ise çeşitli yıllarda revize edilmiş ve 2010 yılında son halini almıştır. 2010 yılında yapılan revize 1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe girdi. Tüm versiyonlar sözleşmeler ve belgeler ile belirtilerek kullanılması mümkündür.

Haberin Devamı

 İncoterms Nedir?

 ICC ilk defa 1936 yılında İthalat ve İhracat ile alakalı olarak uluslararası kurallar ve kavramlar ileri sürmüştür. Bu da kısaca İncoterms olarak isimlendirilmektedir. Paris merkezli olan Milletlerarası Ticaret Odası tarafından kurallar 2010 yılında düzenlenmiştir. 

 Milletlerarası ticari anlaşmazlıklar, uyuşmazlıklar, hukuksal itiraflar düzenlenerek alıcılar ile satıcıların zaman ve para kaybının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Düzenlenecek belgeler ve sözleşmeler için teslim şekillerine atıfta bulunulması gerekmektedir. Bu sebeple anlaşılan teslim şekillerinin kod harfleri ile ürünlerin satıcılardan alıcılara devredilmesinin gerçekleşeceği bölgenin isminin yazılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Teslim yerleri limanlar, demir yolu, havaalanı, nakliye deposu, satıcı iş yeri gibi farklı alanlar olabilmektedir. Ex Works Adapazarı, FOB, Kocaeli Limanı bu olaya örnek olarak verilebilir.

 Incoterms Teslim Şekilleri ve Kuralları Nelerdir?

İş yerinden teslim için Ex Works (EXW)

Masraflar, Sigorta ve Navlun, Cost, İnsurance and Freight (CIF)

Taşıyıcı Masrafsız, Free Carrier (FCA)

Masraflar ve Navlun, Cost and Freight (CFR)

Taşıma Ödenmiş olarak, Carrige Paid To (CPT)

Gemide Masrafsız, Free On Board (FOB)

Taşıma ve Sigorta Ödenmiş, Carriage and Insured Paid To (CIP)

Gemi Doğrultusunda Masrafsız, Free alongside Ship (FAS)

Terminalde Teslim, Delivered at Place (DAT)

Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak, Delivery Duty Paid (DDP)

Belirlenen Bölgede Teslim, Delivered at Place (DAP)