Eğitim İş Kazası Nedir? İş Kazası Örnekleri Nelerdir?

İş Kazası Nedir? İş Kazası Örnekleri Nelerdir?

01.03.2021 - 05:30 | Son Güncellenme:

Kazalar, ev kazası, trafik kazası ve iş kazası olmak üzere birçok türe ayrılır. İş kazaları ise önlenebilir ve önlenemez olarak iki ana başlıkta toplanır. Kazaların en fazla görüldüğü sektörlerin başında madencilik ve inşaat sektörü geliyor. Bunun dışında sağlık ve dokuma sanayi sektöründe çalışanlar da risk grubu içerisinde yer almaktadır. İş kazası nedir? Sizler için örnekleri ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.

İş Kazası Nedir İş Kazası Örnekleri Nelerdir

İş kazalarının en çok yaşandığı Avrupa ülkeleri, Romanya ve Fransa iken, Asya ülkeleri Çin, Tayland ve Hindistan'dır.

İş Kazası Nedir?

İş yerlerinde insan faktörüne, ihmale ya da yetersiz mühendislik hizmetlerine bağlı olarak gerçekleşen kazalar, iş kazası olarak adlandırılır. İş kazalarına neden olan diğer faktörlerin arasında koruyucu ekipmanların kullanılmaması ve psikolojik faktörler geliyor. Personelin uykusuz ve hasta iken çalışmaya devam etmesi de kazalara neden olmaktadır.

İş kazaları kendi içerisinde dörde ayrılır.

1- Hafif yaralanmalarla sonuçlanan kazalar:

Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde yaşanan iş kazalarının yaklaşık %70'i hafif yaralanmalarla sonuçlanır. İşçiler genellikle ayakta tedavi edilir ve 1 gün ile 1 hafta arasında istirahat eder.

2- Ağır yaralanmalarla sonuçlanan kazalar:

Ağır yaralanmalarla sonuçlanan kazaların temel nedeni makinelerdeki arızalardır. Bununla birlikte işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almaması da bu tür kazaların yaşanmasına neden olur. Kazayı yaşayan personel, sağlık kurumlarında tedavi edilir ve 10 gün ile 1 ay arası rapor alır.

Bazı iş kazaları ise işçinin uzuvlarından birini kaybetmesi ya da ölümle sonuçlanabilir.

İş Kazası Örnekleri Nelerdir

1- Fabrikada çalışan bir işçinin pres makinelerinden birine kolunu kaptırması.
2- Şantiyede çalışan bir işçinin kafasına inşaat malzemelerinden birinin düşmesi.
3- Bir makine mühendisinin elektrik akımına kapılması.