Eğitim Karma Aşı Nedir, Neden Yapılır? Karma Aşı Kimlere Yapılır?

Karma Aşı Nedir, Neden Yapılır? Karma Aşı Kimlere Yapılır?

25.05.2022 - 13:57 | Son Güncellenme:

Farklı hastalıklar sebebiyle bir bakteriye karşı yapılan aşı karma aşı şeklinde ifade edilir. Genelde 5’li karma aşısı olarak bilinir ve ele alınır. Karma aşı nedir, neden yapılır? Karma aşı kimlere yapılır? İşte karma aşı üzerine detaylar.

Karma Aşı Nedir, Neden Yapılır Karma Aşı Kimlere Yapılır

Tetanoz, boğmaca ve difteri gibi pek çok bakteriyel hastalıklar için yapılan aşı karma şeklinde ifade edilir. Özellikle farklı ay gruplarına bağlı olarak çocuklar için yapılan, gelecekte onları koruması amaçlı ele alınan aşı gruplarıdır.

Haberin Devamı

 Karma Aşı Nedir?

 Bakteri kaynaklı ve insan sağlığını tehdit eden pek çok hastalık için yapılan aşı karma aşıdır. Bunlar içerisinde difteri, Tetanoz, Zatürre, kulak iltihabı veya menenjit gibi pek çok rahatsızlık yer alır. Özellikle doğumdan itibaren farklı yaş gruplarına bağlı olarak çocuklar için ele alınır.

 Karma Aşı Neden Yapılır?

 Bakteri üzerinden öne çıkan rahatsızlıkların ileriki zamanlarda zarar vermemesi için karma aşı yapılır. Özellikle 5’li karma aşısı olarak bilinir ve farklı hastalıklar için değerlendirilir. En başta Tetanoz, difteri, zatürre ve menenjit ile kulak iltihabı gibi rahatsızlıklar ön plana çıkar.

 Karma Aşı Kimlere Yapılır?

2. aydan başlamak suretiyle 18. aya kadar bebekler ve çocuklar için yapılan aşı karma aşıdır. Bu durum sırasıyla 2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay üzerinden ele alınır. Bu sayede ileriki yaşlarında bebekler ve Çocuklar, yetişkin oldukları zaman bakteriyel kaynaklı önemli rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.