Eğitim Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır? Dinamometre Malzemeleri Nelerdir?

Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır? Dinamometre Malzemeleri Nelerdir?

17.05.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

Okullarda performans ödevi olarak kartondan dinamometre yapımı verilmektedir. Bu nedenle öğrenciler kartondan nasıl dinamometre yapıldığı ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Kartondan dinamometre nasıl yapılır? Dinamometre malzemeleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır Dinamometre Malzemeleri Nelerdir

Dinamometre kuvvet ölçmek için kullanılan bir alettir. Bunun yanında kuvvet ağırlık anlamına da gelmektedir. Dinamometre ile nesnelerin ağırlıklarının ölçülmesi de mümkündür. Dinamometre bir el kantarı olarak da düşünülebilir.

Haberin Devamı

Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır?

Dinamometre ile ölçüm yaparken ölçülen nesnenin ağırlığına göre esnek bir cisim ile ölçüm işlemini gerçekleştirmektedir. Esnek cisim olarak genellikle yay ya da paket lastiği gibi materyaller kullanılmaktadır.

Dinamometre ile ölçümlerin standardı genelde 100 gram 1 Newton olacak şekildedir. Kendi imkanlarınız ile yapacağınız bir dinamometre en fazla 5 newtonluk ağırlık ölçme kapasitesine sahip olacaktır. Eğer daha fazla ağırlık ölçülmeye çalışılırsa o zaman esnek maddenin işlevini kaybettiğini görürsünüz.

Dinamometre Malzemeleri Nelerdir?

Kartondan yapılan dinamometreler çok basittir. Bunun yanında herhangi bir tehlike de barındırmazlar. Kartondan dinamometre yapmak için gerekli olan malzemeler;

Haberin Devamı

Kağıt

Karton ya da mukavva

Metal ataç

Paket lastiğidir.

Oldukça basit ve bulunabilir bu malzemeler ile dinamometre yapmanız mümkündür. Öncelikle kağıdın bir rulo şekline getirilmesi gerekir. Ardından her iki ucundan bant ile yapıştırılır. Rulo kağıt içerisine sığacak şekilde karton kesilir. Kartonun üst bölümüne bir delik açılır. Delik kısmına lastik bağlanır. Lastikler ataç içine geçirilir. İkinci ataç çengel haline getirilir. Karton üstü bant yardımı ile sabitlenir. Bu şekilde dinamometre hazırlanmış olur.