Eğitim Kaymakam Nereyi Yönetir? Kısaca Kaymakamların Görevleri Nelerdir?

Kaymakam Nereyi Yönetir? Kısaca Kaymakamların Görevleri Nelerdir?

16.05.2021 - 04:42 | Son Güncellenme:

Ülkemizde yerel idarelerden olan kaymakamların görevleri merak edilmektedir. Vatandaşlar tarafından kaymakamların nereleri yönettiği ve hangi yetkileri olduğu merak edilmektedir. Kaymakamlar valiler tarafından atanmaktadır. Kaymakam olmak için bazı prosedürler bulunmaktadır. Son aylarda kaymakamlığın görevleri ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki kaymakam nereyi yönetir? Kısaca kaymakamların görevleri nelerdir? İşte kaymakamların görevleri ile ilgili tüm detaylar.

Kaymakam Nereyi Yönetir Kısaca Kaymakamların Görevleri Nelerdir


Kaymakamların görevleri kanunla verilmiştir. Kanuna göre görev ve yetkilerini kullanmaktadırlar.

Kaymakam Nereyi Yönetir?

Kaymakam doğrudan valiye bağlıdır. Kaymakamın nereyi yönettiği sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kaymakam bir ilçeyi yönetir. Aynı zamanda kaymakam validen aldığı emirleri yerine getirmektedir. Doğrudan ise valiye bağlı olan bir kurumdur. Kaymakam bir ilçenin genel asayişini düzenlemede sorumludur. Bundan dolayı ilçenin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi ve işleyişi için genel düzenin sağlanması açısından kaymakamlar çok önemlidir. Kaymakamlık mesleği sınav ve mülakat sonucunda olmaktadır. Her yıl düzenlenen kaymakamlık sınavı ile bir kişi ilçeye kaymakam olarak atanmaktadır.

Kısaca Kaymakamların Görevleri Nelerdir?

1) İlçe Memurların Tayini
Kaymakamlar ilçede ki memurların atamasını yapar. Kaymakamlara ise bir mülki idare amirleri eşlik edebilir. İlçedeki tüm memurların tayini önceden kaymakam tarafından yapılır ve diğer kurumlar tarafından onaylanır.

2) Genel İdareyi Denetler
Kaymakamlar ilçede genel idarenin gelişini ve düzenlenişini denetlemekle yükümlüdür. Kaymakamlar düzenli olarak genel idareyi denetlemek ile yükümlüdür. Herhangi bir usulsüzlük tespit ederse bunları not eder ve ilgili yerlere bildirir.

3) Kolluk Kuvvetlerin Amiridir
Bir ilçede yer alan güvenliği sağlamak amacı ile oluşturulmuş polis ve diğer teşkilatların kuvvet amiri kaymakamdır. Kaymakamlar doğrudan bu kuruluşları kontrol eder ve bu kuruluşlara gerekli emirleri de verir.

4) Halkın İhtiyaçlarını Denetler
Kaymakamın asli görevleri arasında halkın dertlerini dinlemek ve halkın eğer ihtiyacı varsa bu ihtiyaçlarını yerine getirmektir. Bundan dolayı kaymakam ilçedeki halk ile doğrudan iletişime geçer ve gerekli yerlere durumu iletir.

5) Devir ve Teftiş
Kaymakamların görevleri arasında devir ve teftiş de yer almaktadır. İlçenin bucaklarında yer alan her türlü teşkilatı kaymakamlar denetler ve teftiş eder. Teftiş yaptıktan sonra herhangi bir müdahale durumu söz konusu ise kaymakam bu görevini yerine getirerek gerekli müdahaleyi yapmakla yükümlüdür.