Eğitim Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır? Kemik Ölçümü Kimlere, Neden Yapılır?

Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır? Kemik Ölçümü Kimlere, Neden Yapılır?

10.05.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Kemik erimesi pek çok insanı etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kemik dokusunda bulunan mineral seviyelerinin azalması da bu hastalığı tetikler. Kemik erimesinin teşhisi için kullanılan kemik yoğunluğu ölçümü, erken teşhis açısından çok önemlidir. Kemik ölçümü nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır Kemik Ölçümü Kimlere, Neden Yapılır

Kemik yapısını meydana getiren fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin yoğunluğunun ölçülmesine kemik yoğunluğu ölçümü adı verilir. Kemik tarama testi ya da kemik dansitometri gibi farklı isimlerle de bilinen bu ölçümün asıl amacı kemiklerin kırılganlık oranını tespit edilmesidir.

Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kemik yoğunluğu ölçümü ortalama olarak 20 - 30 dakika içinde tamamlanabilen bir işlemdir. Ama çekimin türüne göre süre farklılık gösterebilir. Üzerinde bulunan metal eşyalar çıkarıldıktan sonra ölçüm için hazır hale gelen hasta, çekime özel önlüğü giyerek masaya uzanması istenir. Genellikle de kemik yoğunluğu ölçümü ile tespit edilebilen osteoporoz hastalığında çeşitli kemik kırıkların meydana geldiği kalça kemiği ve omurga üzerindeki kemik kayıpları saptanmaya çalışılır.

Bu nedenle inceleme yapılırken radyoloji teknisyeni, hastanın farklı pozisyonlarda durmasını hastadan isteyebilir. Bel bölgesinin düzleşmesi ve kemik kaybının net olarak ölçülmesi için hastanın bacaklarının karnına doğru çekildiği bir destek kullanılabilir. Bu işlem, ilaçsız olarak da yapılabilir. Çekim öncesinde açlık ya da tokluk zorunluluğu bulunmaz.

Kemik Ölçümü Kimlere ve Neden Yapılır?

Kemik ölçümü, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan mineral kaybı osteoporoz hastalığının habercisi olabilir. Genellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz dönemi ile birlikte kemiklerde erime başlar ve bu durum da çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle de erken tanı koyularak kemiklerin kırılganlık seviyesinin belirlenmesi amaçlanır. Kemik yoğunluğu ölçümünü 40 yaş üzeri kadınların iki yılda bir yaptırması gerekir.