Eğitim Kolloid Nedir? Kolloid Karışım Örnekleri Nelerdir?

Kolloid Nedir? Kolloid Karışım Örnekleri Nelerdir?

01.03.2021 - 05:21 | Son Güncellenme:

Kolloid, kimyayla ilgilenenler tarafından sıklıkla kullanılan bir terimdir. Kolloid her ne kadar kimyayla ilgili bir kavram olsa da gündelik hayatta karşımıza çıkan pek çok malzeme aslında kolloid karışımlara örnek verilebilir. Peki kolloid nedir? Kolloid karışım örnekleri nelerdir? İşte kolloid karışımlar hakkında bütün bilinmeyenler.

Kolloid Nedir Kolloid Karışım Örnekleri Nelerdir

Kolloid, kimyada ve çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılan bir terimdir ve heterojen karışımlarla gerçek çözelti arasındaki karışımları tanımlamak için kullanılır.

Kolloid Nedir?

Kolloid kavramı, ilk olarak 1861 yılında İskoçyalı bir bilim adamı olan Thomas Graham tarafından ortaya atılmıştır. Graham, değişik maddeleri parşömen zardan geçirme işlemini incelemiş ve bazı maddelerin bu zardan daha hızlı ya da daha yavaş geçtiğini gözlemlemiştir. Bu inceleme sonucunda da maddeleri kolloid ve kristaloid olarak ikiye ayırmıştır.

Kolloid karışımlar büyük moleküllere sahip olduklarından Graham deneyinde parşömen zardan geçememişlerdir. Kolloid, heterojen karışım ve gerçek çözelti arasındaki karışımlar olarak adlandırılabilir. Graham deney sonunda, nişasta ve jelatin gibi zamk benzeri özellikler gösteren maddeleri Yunanca "zamk" anlamındaki kola kelimesinden türeyen bir sözcükle tanımlamıştır. Bu kelime kolloid kelimesidir.

Kolloid Karışım Örnekleri Nelerdir?

Kolloid; homojen görünümlü, dağılan ve dağıtıcı madde içinde asılı kalan heterojen karışımlar olarak da bilinir. Kolloid karışımlarda dağılan parçacıkların gözle görülmesi ve çözeltinin kalanından ayırt edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle etrafımızda gördüğümüz pek çok madde aslında kolloid karışıma örnek verilebilir.

Sis, sprey böcek ilacı, toz, duman ve bulut gibi aerosoller kolloid karışıma örnek verilebilir. Ayrıca krem şanti, traş kremi, köpük saç spreyi gibi köpükler; marşmelov ve strafor gibi katı köpükler; süt, mayonez, yumurta akı ve losyon gibi emülsiyonlar; jel, tereyağı ve jöle gibi jeller; mürekkep, silgi, sıvı deterjan, şampuan gibi soller ve inci, taş, renkli cam ve alaşımlar gibi karı soller de kolloid karışım çeşitlerinden sayılır.