Eğitim ‘Lisansüstü’nde yeni kriterler

‘Lisansüstü’nde yeni kriterler

20.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından lisansüstü eğitimin kalitesini artırmak için lisansüstü eğitim-öğretim programı açılması ve yürütülmesine dair ilkeler yeniden belirlendi.

‘Lisansüstü’nde yeni kriterler

Buna göre, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde açılacak her bir program için ayrı ayrı olmak üzere belirli yeterliliklerin sağlanması gerekecek.

Haberin Devamı

Yeni kurallar şöyle:

Öğretim üyelerinin, programın açılacağı üniversite kadrosunda görev yapmakta olup doktorası veya doçentliğinin programın açılacağı alanda; söz konusu program disiplinler arası ise doktora veya doçentliğinin Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun belirlediği doğrudan ilişkili alanlarda olması gerekecek.

Doktora programı, en az ikisi profesör, birisinin profesör olması halinde ise en az ikisi doçent olmak üzere, üniversite kadrosunda asgari 6 öğretim üyesi ile açılabilecek.

Yüksek lisans programı en az ikisi profesör ve/veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite kadrosunda asgari 3 öğretim üyesi ile açılabilecek.

Üniversitelerin doktora programına başvuru yapabilmesi için en az bir program akreditasyonunun olması gerekecek.

Haberin Devamı

Yüksek lisans ve doktora programında görev alacak öğretim üyeleri başına düşen nitelikli yayın/eser sayısı ortalaması en az 1 olacak.

Yükseköğretim kurumları dışında çalışan doktora derecesine sahip Türk veya yabancı uyruklu nitelikli araştırmacıların da birinci danışman olabilmesine imkân sağlandı.

Bu ilkelerden önceki yeterlilikleri sağlayan ancak yeni getirilen asgari yeterlilikleri sağlayamayan lisansüstü programların 3 yıl içinde aranan yeni yeterlilikleri sağlaması gerekecek. Şartları sağlayamayan lisansüstü programlara öğrenci alımı durdurulacak.