Eğitim Lys Nedir? Lys Sınavına Kimler Girebilir?

Lys Nedir? Lys Sınavına Kimler Girebilir?

23.02.2021 - 03:09 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin, üniversiteye geçiş için girdiği bazı sınavlar vardır. Bu sınavlar doğrultusunda öğrenciler belirli bölümlere yerleşirler. Her bölüm sınavdan alınan puanlara göre öğrenci kabul eder. LYS sınavı da üniversite sınavlarından biridir. Bu sınav hakkında birçok merak edilen soru vardır. İnternet üzerinde de sık sık araştırma konusu olmaktadır. Sınav hakkında daha fazla bilgi edinmek tüm detayları derledik.

Lys Nedir Lys Sınavına Kimler Girebilir

LYS, üniversite sınavlarından bir tanesidir. Bu sınav sonucu öğrenciler belirli bir puan kazanır. Eğer sizde üniversiteye giriş yapmak istiyorsanız mutlaka bu konu hakkında bilgi edinmeniz gerekir.

LYS Nedir?

LYS, aslında bir sınav adının kısaltılmış terim halidir. LYS'nin açılımı Lisans Yerleştirme Sınavıdır. Yani lisans bölümlerine geçiş için mutlaka bu sınava girmek gerekmektedir. Lisans ise üniversitedeki 4 yıllık bölümlerdir. Bu sınav aslında eski yükseköğretim geçiş sınavının adıdır. Bu sınav adı ÖSYM tarafından belirlenir. LYS sınavı ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde geçerli olan bir sınavdır.

Sınav 5 ayrı oturum olarak gerçekleşir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- LYS1 matematik ve geometri
- LYS2 fizik, kimya ve biyoloji
- LYS3 edebiyat ve coğrafya
- LYS4 tarih, coğrafya ve felsefe grubu
- LYS5 Almanca, Fransızca ve İngilizce

LYS Sınavına Kimler Girebilir?

LYS sınavı aslında genelde öğrenciler için gibi bilinse de üniversiteye geçiş yapmak isteyen lise mezunu herkes bu sınava girebilir. Ancak bu sınava girmeye hak kazanabilmek için öncelikle ilk sınav olan YGS yani yükseköğretime geçiş sınavından yeterli puan alınarak ikinci sınav olan LYS sınavına girme hakkı kazanmak gerekmektedir. Kısaca özetleyecek olursak LYS sınavına girmek için öncelikle lise mezunu olmak gerekir. İkinci şart ise YGS sınavından geçerli puan almak. Bu iki şartı yerine getiren herkes LYS sınavına girebilir.

Yazarlar