Eğitim Maaş zammını veliye yüklediler

Maaş zammını veliye yüklediler

21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ocak ayında asgari ücrete gelen zamla birlikte öğretmen maaşlarındaki artışları gerekçe gösteren bazı kurslar, aradaki farkı velilerden istemeye başladı.

Maaş zammını veliye yüklediler

OZAN ÖMER KADÜKER - Sözleşmede yer alan ücretlere ek ücret isteyen kurslar, velilere gönderdikleri mektuplarda “Velilerin dönem içinde değişen asgari maaş ücreti ile bir önceki maaş ücreti arasındaki farkı kuruma ödemeyi taahhüt ettiği” belirtildi. Ödeme planı oluşturularak velilere bundan sonraki taksitlerin zamlı ödeneceğine dair yeni bir sözleşme imzalatılmak istendi. 

Haberin Devamı

Aylık 900 TL fark var 

İzmir’de çocuğunun gittiği liselere hazırlık kursunun ek ücret istediğini belirten bir veli, “Dönemin başında anlaşma imzaladık. Aylık 2 bin 800 TL ödüyorduk, sınava kadar bu şekilde devam edecekti. Ancak bu ücret, öğretmenlerin maaşına yapılan zamlar sonucunda oluşan farkın ödenebilmesi için 3 bin 700 TL’ye yükseltildi. Son ay için ise 3 bin 900 TL isteniyor. Kurslarda yılda bir kere ücret belirlenir, ilk defa böyle bir şey duyduk. Öğrendik ki daha önce de benzer şekilde velilerden ücret istenmiş” dedi. 

Sözleşme değiştirilemez

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ise sözleşmelerin süresi bitene kadar tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğini belirtti. Güllü “Sözleşmede ücretlerin arttırılabileceğine yönelik madde varsa önceden hazırlanan ve tüketicinin içeriğine etki edemediği matbu sözleşmelerdeki hükümler haksız şart olarak kabul edilir. Tek taraflı tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan hükümler geçersizdir” dedi. Güllü’nün verdiği bilgilere göre ek ücret istenen veliler, 10 yıl boyunca, haksız olarak ödemiş oldukları bedelleri miktarına göre hakem heyetlerinden ya da Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak talep edebilirler.