Eğitim Mahşer Ne Demek? Mahşer Günü Neler Olacak, İlgili Ayetler Nelerdir?

Mahşer Ne Demek? Mahşer Günü Neler Olacak, İlgili Ayetler Nelerdir?

24.02.2022 - 17:19 | Son Güncellenme:

Mahşer kelimesi, haşir sözcüğünden türetilmiştir. Haşir, insanların bir araya gelmesi ve toplanması demektir. Kıyamet gününde, Hz. Adem'den bu yana yaratılan herkesin toplanacağı yere mahşer denir. Bu kelime birçok deyimde de geçer. Örneğin mahşer yeri gibi, çok kalabalık yerler için kullanılır. Mahşer midillisi ise arabozucu ve haset anlamına gelir. Mahşer ne demek? Mahşer günü neler olacak tüm detayları ile derledik.

Mahşer Ne Demek Mahşer Günü Neler Olacak, İlgili Ayetler Nelerdir

Mahşer gününden bahseden surelerden bazıları şunlardır:
1- Enbiya Suresi 2- Taha Suresi 3- Meryem Suresi

Mahşer Ne Demek?

Mahşer, haşrolunan, Allah'ın huzurunda toplanılan yer demektir. Kıyamet günü, İsrafil sur borusuna ilk üflediğinde, o an dünyada bulunan herkes bayılacaktır. İkinci kez üflediğinde ise tüm ölüler diriltilecektir.

Mahşer Günü Neler Olacak?

Mahşer gününde, herkes dünyada yaptıklarının hesabını verecektir. O gün peygamberlerin bile sorgulanacağı Kuran'da bildirilmiştir. O gün, tüm kafirler ve müşrikler korku içinde olacaktır. Ancak mümin kullar sıkıntı hissetmeyecektir.

Peygamberlerin ve veli kullar mahşer gününe beyaz atların üstünde gelecektir. Allah'ı, peygamberleri ve ahiret gününü inkar edenler ise burunları üstünde sürünecektir.

Kitabı sol taraftan verilenler cehenneme gidecektir. Bunlara ashab-ı yesar ya da ashab-ı meşeme denir. Cennete gidecek olanlar ise Ashab-ı meymene ve ashab-ı yemin adıyla bilinir.

Mahşer ile İlgili Ayetler Nelerdir?

Enbiya - 104. Ayet

O gün, insanları, yarattığımız gibi tekrar dirilteceğiz. Bu bizim elçiler aracılığıyla insanlara verdiğimiz vaatlerden biridir. Biz şüphesiz ne vadettiysek, yerine getiririz.

Rum Suresi - 43. Ayet

Hiç kimsenin karşısında duramayacağı ve engel olamayacağı o gün gelmeden önce yüzünü dine dön. O gün, insanların tamamı amellerine göre kısımlara ayrılacaktır.

Zümre - 69. Ayet

Mahşer gününde, nebiler ve şahitlerin huzurunda, hiç kimseye haksızlık edilmeyecektir.