Eğitim Manzum Hikaye Nedir, Özellikleri Nelerdir? Manzum Hikaye Yazarları Kimlerdir?

Manzum Hikaye Nedir, Özellikleri Nelerdir? Manzum Hikaye Yazarları Kimlerdir?

21.03.2021 - 05:52 | Son Güncellenme:

Çeşitli hikaye türleri bulunmaktadır. Manzum hikayeler de bu türlerin arasında yer almaktadır. Manzum hikayeler nedir? Manzum hikayelerin özelliklerini ve yazarlarını sizler için derledik.

Manzum Hikaye Nedir, Özellikleri Nelerdir Manzum Hikaye Yazarları Kimlerdir


Manzum hikaye, nazım şeklinde yazılan hikayelerdir. Bir hikayeyi çeşitli şekillerde yazabilmek mümkündür. Bir hikayenin nazım şekilde ele alınması manzum hikaye olarak adlandırılmaktadır ve çeşitli edebiyatçılar tarafından sıklıkla gerçekleştirilmiştir.

Manzum Hikaye Nedir?

Manzum hikaye, nazım şeklinde yani şiir biçiminde yazılmış hikayelerdir. Diğer yandan bu tür hikayelerde didaktik şiir özelliği görülmektedir. Normal şekilde yazılan hikayelerde bulunan tüm özellikler manzum hikayelerde de bulunur.

Manzum hikaye özellikleri şöyle sıralanabilir: manzum hikayeler edebi yazılardır. Bir olay anlatılır ya da öğüt verilir. Giriş gelişme ve sonuç bölümleri bulunmaktadır. Düşündürücü ve eğitici yazılardır. Manzum hikayelerde her türlü olay işlenebilir. Dörtlük, beyit, bent şeklinde de yazılabilmektedir.

Manzum Hikaye Yazarları

Manzum hikaye yazma, edebiyatımızda tanzimat döneminden itibaren ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu türün ilk temsilcileri arasında Muallim Naci ile Recaizade Mahmud Ekrem bulunuyordu. Manzum hikaye, Servet-i Fünun döneminde en etkili haline ulaştı. Tevfik Fikret, buradaki en önemli temsilcisi haline geldi. Mehmet Akif Ersoy da manzum hikaye yazarları arasında yer alıyordu.

 

Yazarlar