Eğitim Molarite Nedir, Nasıl Hesaplanır? Molarite Formulü Nasıl Bulunur?

Molarite Nedir, Nasıl Hesaplanır? Molarite Formulü Nasıl Bulunur?

02.04.2021 - 12:58 | Son Güncellenme:

Kimya biliminde bazı deney ve projelerde kullanmak üzere bir takım formül ve hesaplamalar kullanılmaktadır. Kullanılan bu hesaplardan bir tanesi de molarite hesaplamalarıdır. Molarite terimi, çözünen maddelerdeki mol sayısı ile ilgili çözeltinin hacmi ile arasındaki ilişkileri tanımlamak için kullanılmaktadır. O zaman bu ifadenin hesaplaması nasıl gerçekleşmektedir? Bilinen belli başlı bir formülü bulunmakta mıdır? İşte, molarite ifadesinin açıklaması ile formülü hakkında tüm detaylar.

Molarite Nedir, Nasıl Hesaplanır Molarite Formulü Nasıl Bulunur

Molariteyi hesaplamak için bilinmesi gereken bir takım değerler bulunmaktadır. Bu değerler arasında mol sayısı ile çözeltinin hacmi ya da kütle ile hacmin bilinmesi gerekmektedir. Hacim ile bulunacak değerlerin litre cinsinden olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Molarite Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Bir litrelik çözünmüş çözeltide bulunan maddelerin mol sayılarına molarite adı verilmektedir. Molarite hesabı ile ilgili olarak verilen değişkenlerin molarite formülündeki yerine koyularak bulunması sağlanmaktadır. Molarite değerinin hesabının yapılması için çözünen maddenin mol sayısının çözeltinin litresine oranlanması gerekmektedir.

Molarite Formülü Nasıl Bulunur?

Molaritenin birimi molar olarak ifade edilir ve M harfi ile gösterilir. M = n / V formülü ile hesaplanır. Buradaki N harfi çözünen maddedeki mol sayısı, V harfi ise hazırlanan çözeltinin hacmi olarak bilinmelidir. Molorite ile ilgili olarak aşağıda verilen hususlar sıralanabilir:

  1. Molarite: 1 litre kapasitedeki çözeltide çözünmüş olarak bulunan maddenin mol sayısıdır. M = n çözünen / V çözelti şeklinde ifade olunur. V değerinin litre cinsinden ibare edilmesi gerekir.
  2. Normalite: 1 litre olarak bulunan çözeltide çözünen maddenin eşdeğer olarak gram sayısı N = n çözünen × T / V çözelti şeklinde formülüze edilir. Burada V değeri yine litre cinsinden hesaplanır.
  3. Molalite: 1000 gram olarak bulunan çözücüdeki çözünen maddenin mol sayısı için m = n çözünen × 1000 / gram cinsinden de çözücünün miktarı bulunabilir.