Eğitim Nominal Gsyih Nedir? Formulü Ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Nominal Gsyih Nedir? Formulü Ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

10.06.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Ülkelerin ekonomilerinin temel ölçütleri arasında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla bulunmaktadır. Bu terim Reel ve nominal olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir. Nominal GSYİH nedir? Formülü ve hesaplama yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nominal Gsyih Nedir Formulü Ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, bir ülkede bir zaman içerisinde üretilen nihai mal ile hizmetlerin toplamına değerine verilen isimdir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla kısaca GSYİH şeklinde gösterilmektedir. GSYİH'nin sadece üretim üzerinden hesaplanması doğru bir yaklaşım değildir.

Haberin Devamı

 Nominal GSYİH Nedir?

 Nominal GSYİH, bir dönemdeki ülke ekonomisi içerisinde üretilmiş olan ürünler ile hizmetlerin toplam piyasa değerine verilen isimdir. Nominal GSYİH, diğer ölçümlerden farklı bir şekilde enflasyon sebebi ile meydana gelen fiyat değişimlerini de hesaba katar. Enflasyon terimi, ürünlerin fiyat seviyelerinde belli bir sürede meydana gelen artışları ifade etmek için kullanılan ekonomi ile alakalı bir terimdir.

 Fiyat seviyesinde artış oluşumu, belirli ekonomilerdeki para birimlerinin satın almadaki gücünde azalma meydana gelmesini ifade etmek için kullanılır. Deflasyon; bir ülke ekonomisinde fiyat ile ekonomik çıktıların birlikte düşmesi ya da yükselmesi anlamı ile kullanılmaktadır. Nominal GSYİH reel dünyada çoğunlukla borçlar da dahil edilerek enflasyona göre ayarlanmayan diğer ekonomik değişkenlerin karşılaştırılması amacı ile kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Nominal GSYİH kavramında ekonomi içerisindeki tüm nihai mallar ile hizmetler cari piyasa fiyatları üzerinden meydana getirilmektedir. Bu durum ekonomik anlamda büyüme ile miktar ya da fiyatta meydana gelen artışlara bağlanabilmektedir. 

 Formülü ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

 Nominal GSYİH hesaplamak için farklı birkaç yöntem bulunur. Bunlardan bir tanesi Harcama yaklaşımıdır. Buna göre;

 GSYİH = C + I + G + (X-I) şeklindedir.

 C: Tüketici harcaması

 I: İş yatırımı

 G: Devlat harcaması

 (X-I): net ihracat olarak ifade edilmektedir. 

 Harcama yaklaşımı; miktar değişiklikleri ile geçerli piyasa fiyatlarını hesaba katmaktadır. Bu nedenle hesaplamalar için oldukça uygundur.