Eğitim Nüfus Piramitleri Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Nüfus Piramitleri Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

23.03.2022 - 16:25 | Son Güncellenme:

Nüfus piramitleri, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Nüfus piramitleri nelerdir öğrenebilir ve özellikleriyle ilgili de bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Nüfus piramitleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Nüfus Piramitleri Ve Özellikleri Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Nüfus piramitleri, nüfustaki yaş grupları ve cinsiyete göre dağılımı gösteren grafiktir. Bu piramitleri ile bölgenin nüfusu hakkında bilgi edinmek mümkündür.

Nüfus Piramitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Nüfus piramitleri, bölgedeki nüfus hakkında bilgi sahibi olmak için yapılan bir grafiktir. Nüfus piramitleri sayesinde nüfus hareketleri, nüfus özellikleri, nüfusun yaş, ekonomik durum ve cinsiyet özellikleri hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Nüfus piramitleri ülkenin gelişmişlik düzeyine göre farklıdır. Nüfus piramitleri gelişen, durağan, gerileyen ve orta tip piramitler olarak dört gruba ayrılmaktadır.

Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında 0-14 yaş genç nüfus, 15-64 yaş olgun nüfus, 65 yaş üzeri ise taşlı nüfus olarak kabul edilir. Gelişmemiş ülkelerde genç nüfus fazla yaşlı nüfus az, gelişmiş ülkelerde ise genç nüfus az yaşlı nüfus fazladır. Gelişmemiş ülkelerde doğum oranı çok, genç nüfus fazla ve buna bağlı tüketici, bağımlı nüfus fazladır. Yaşlı nüfus azken ölüm oranı fazla ve nüfus artış hızı da yüksektir. Çalışma çağındaki nüfusun yaş ortalaması düşük ve işsizlik fazladır.

Kişi başına düşen milli gelir azdır ve halkın refah düzeyi de düşüktür. Ayrıca kentleşme azdır ve nüfusun çoğu kırsal alanlarda yaşar. Gelişmiş ülkelerde ise doğum oranı az, genç nüfus az buna bağlı olarak tüketici ve bağımlı nüfus da azdır. Yaşlı nüfus fazla ve ölüm oranı azdır. Bundan dolayı gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızı da düşüktür.

Çalışma çağında olan nüfusun yaş ortalaması yüksek ve işsizlik de azdır. Kalkınma yüksek olduğundan kişi başına düşen milli gelir de fazladır. Kentleşme oranı yüksek olduğundan gelişmiş ülkelerdeki nüfusun çoğu kentlerde yaşar.

Kısaca Konu Anlatımı

Nüfus piramidi sayesinde nüfus hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. İnceleme yapılırken piramidin önce tabanına sonra da tavanına bakmak gerekir. Nüfus piramidinde taban kısmı doğum oranını gösterir. Tavan ise yaşlı nüfusu yani ölüm oranını göstermektedir. Tabanın geniş olması doğum oranının çok olduğunu gösterirken dar olması az olmasını gösterir.

Nüfus piramidi ile bölgenin nüfusundaki cinsiyet, yaş, ekonomik durum hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Aynı zamanda nüfus piramidini inceleyerek ülkelerin ya da incelemesi yapılan bölgenin gelişmişlik düzeyi hakkında da bilgi sahibi olunmaktadır.