Eğitim Odeon Nedir? Odeon'da Ne Yapılırdı?

Odeon Nedir? Odeon'da Ne Yapılırdı?

25.05.2022 - 15:01 | Son Güncellenme:

İçerisinde müzik dinlemek için Antik mimaride özel yapılan yapılara Odeon denilmektedir. Helen çağında ortaya çıkmıştır. Bu yapıların genellikle üstleri örtülü biçimdedir. Antik dönemde bu yapıların içerisinde şiir okumaları, konserler yapılır ve aynı zamanda oyunlar oynanırdı. Zamanlar resmi toplantılar içinde kullanılmaya başlanılmıştır. Diğer adı da Odeum’dur. Bugünkü amfi tiyatrolara benzeyen bir yapısı vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Odeon Nedir Odeonda Ne Yapılırdı

 Antik kentlere hakkında daha önce bilmediğimiz terimler ile karşılaşmak mümkündür. Her yapının kendine özgü bir adı bulunmaktadır. Hatta bu her yapının da bir amacı vardır. Bugün hayatımızda kullandığımız birçok mimari eserin temelleri antik dönemde atılmıştır.

Haberin Devamı

 Odeon Nedir? Odeon’da Ne Yapılırdı?

 Odeon’un sözcük anlamı şarkı söylemektir. Grekçe’den gelmektedir. Genellikle dikdörtgen şeklinde bulunur. Odeon Antik Yunan kentlerinde bulunmaktaydı. Antik dönemde şiir okunan, müzik yapılan, oyun oynanan, konser verilen üzeri kapalı ve basamaklı bir yapıdır.

 Üst bölümünün kapalı olmadı müzik ve oyunlar zamanında seslerin daha iyi yayılması için yapılmıştır. Aslında bugün kullandığımız amfi tiyatrolara benzer bir yapısı vardır. Odeonlar bazı kentlerde meclis olarak da kullanılmaktaydı. Bu yapıların diğer adı ise Odeum veya Odeion’dur.

 Odeon; Efes, Kibyra, Afrodisias, Aspendos gibi kentlerde görülebilmektedir. Dört tane odion Atina’da bulunmaktadır. Bu odeonların en ünlüsü Akropolis’in güney bölgesinde yer alan Perikles Odeonu’dur.

Haberin Devamı

 Günümüze bile oldukça sağlam bir şekilde durmaktadır.

 Yunan mitolojisinde Odeonlar müzik dinlenilen özel yapı, Eski Yunan’da ise içerisinde konser verilen tiyatro şeklinde geçmektedir.