Eğitim OKS sorusuna itiraz!

OKS sorusuna itiraz!

12.06.2008 - 11:12 | Son Güncellenme:

Sorularının kolay olmasıyla tartışılıp, “50 ile 100 kişi arasında birinci çıkabilir” yorumu yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) B kitapçığındaki Fen ve Teknoloji Testi 22'nci sorusuna Adana'dan itiraz geldi.

OKS sorusuna itiraz

SORULARININ kolay olmasıyla tartışılıp, ""50 ile 100 kişi arasında birinci çıkabilir"" yorumu yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) B kitapçığındaki Fen ve Teknoloji Testi 22'nci sorusuna Adana'dan itiraz geldi. 14 yaşındaki Zeynep Özge Öztürk, babası aracılığıyla B kitapçığındaki 22'nci soruya itirazda bulundu.

Haberin Devamı


Özel Gündoğdu Okulları İlköğretim Okulu son sınıf öğrencisi Zeynep Özge Öztürk, babası 42 yaşındaki Murat Öztürk aracılığıyla, OKS itiraz ücretini bankaya yatırıp, dekontuyla birlikte itiraz dilekçesini Ankara'daki Eğitim Teknolojiler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.


Bu yıl son kez yapılan sınavda itiraz ettiği 22'nci sorunun cevabının ‘A’ şıkkı olarak açıklandığını hatırlatan Zeynep Özge Öztürk, dikkatle incelendiği takdirde doğru seçeneğin ‘D’ olduğunun saptanacağını öne sürdü. Cevap anahtarına göre 96 doğrusu, 4 yanlışı bulunduğunu bildiren Öztürk, şöyle dedi:


""Bu sorumla ilgili gerek okulum, gerekse dershane ve ilgili kişilerle görüştüğümde, benim üniversite düzeyinde düşündüğümü söylediler. Ancak, ""Yanlıştır’ diye de hüküm vermediler. Bu sorunun cevabının tartışılıp, açıklama yapılmasını, yanlışın düzeltilmesini istiyorum.

Haberin Devamı

22'nci soru dikkatle incelendiğinde ‘aşırı avlanma’ ile başlayıp, birbirini takip eden olaylardan en son ortaya çıkması beklenen istenmektedir. Buna göre, ‘aşırı’ kelimesinin Türk Dil Kurumu'nun sözlüğündeki Türkçe karşılığı, ‘alışılan veya dayanılabilen dereceden çok daha fazla’ demektir. Aşırı kelimesi yok olma anlamında kullanılamaz. Bundan yola çıkarak aşırı avlanma süreci devam ederken otçul sayısı artacak, dolayısıyla bitki sayısı azalacak ve bitki örtüsü tahrip olması sonucunda toprak erozyonu meydana gelmiş olacaktır. Bunun sonucunda etçillerin yok olması en son aşamada meydana gelecek oluşumdur. Doğru cevap da ‘D’ seçeneğidir.""