Eğitim Osd Nedir, Açılımı Ne Demek? Osd Türkçesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Osd Nedir, Açılımı Ne Demek? Osd Türkçesi Nedir, Ne İşe Yarar?

14.12.2021 - 02:23 | Son Güncellenme:

Geçmiş zamanlarda televizyonlarda ayarlamalar analog bir şekilde yapılmaktaydı. Bu analog şeklinde yapılan ayarlamalar halen eski televizyonlarda yapılmaya devam etmektedir. Uzaktan kumandanın çıkması ile dijital bir şekilde televizyonlarda ayarlamaların yapılmasına başlanıldı. Peki ya OSD nedir? OSD’nin açılımı nedir? OSD ne işe yarar? OSD Türkçe anlamı nedir sizler için detaylı bir şekilde derledik.

Osd Nedir, Açılımı Ne Demek Osd Türkçesi Nedir, Ne İşe Yarar

OSD; ekranda gösterim anlamına gelmektedir.

OSD Nedir?

OSD’nin açılımı “ON Screen Display” şeklindedir. Türkçe olarak “Ekranda gösterim” anlamına gelmektedir. OSD, televizyon, bilgisayar, DVD oynatıcı ve alıcılar gibi cihazlarda bulunan ve bu cihazların ayarlarının ekranda belirmesidir. Işık, ses, konstrast gibi ayarların ekranda gözükmesidir.

Aynı zamanda OSD, televizyondaki tüm önemli olan çalıştırma durumudur.

Günümüzde de notebook cihazlarında da sıklık ile bu teknoloji kullanılmaktadır.

İlk olarak televizyonlarda 1980 yılında görülmeye başlanılmıştır. Daha sonradan VCR’lar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Birçok televizyon firması üretim maliyetini düşürmek için teletext grafik sistemini kullanmaya başlamıştır. 2005 yılından sonra LCD televizyon yükselmeye başlamış ve özel olarak OSD kurulumunun gerilemiştir.

Ana grafik işlemcisi içerisinde OSD’nin entegre bir şekilde kullanılmaya başlanmış. Böylelikle uygun maliyetli olmuştur.

OSD Ne İşe Yarar?

OSD; birçok cihazlarda yer alan ekran için ayarların olduğu bir menüdür. Kullanıcı bu menü içerisinden ayarlar yapabilir ve bu ayarlardan birini seçebilir. Ekran sorununun çözülemediği zaman OSD ayarlarından gerekli olan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.