Eğitim Perküsyon Nedir? Perküsyon Aletleri Ve İsimleri Nelerdir?

Perküsyon Nedir? Perküsyon Aletleri Ve İsimleri Nelerdir?

10.03.2021 - 01:55 | Son Güncellenme:

Vurmalı müzik aletleri tüm dünyadaki müzik kültüründe olduğu gibi Türk müzik kültüründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu vurmalı çalgılar perküsyon olarak da isimlendirilmektedir. Davul, bateri, darbuka gibi müzik aletleri en popüler vurmalı çalgılar arasında yer almaktadır. Perküsyon nedir? Perküsyon aletleri ve isimleri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar.

Perküsyon Nedir Perküsyon Aletleri Ve İsimleri Nelerdir

Perküsyon aletleri, vurmalı çalgıların bir diğer adıdır. Bu çalgılar üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar müzikal işlevine göre perküsyon aletleri, günlük bilgiye göre perküsyon aletleri ve sesin üretimine göre perküsyon aletleridir. Bunun yanında farklı ülkelerin kültürlerine ait farklı vurmalı müzik aletleri de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Perküsyon Nedir?

 Perküsyon ya da vurmalı çalgı ismi verilen müzik aletleri elle ya da baget ile vurma, ovma ya da sürtme hareketleri ile ses çıkaran müzik aletlerine verilen isimdir. Perküsyon aletleri, insan sesinden sonraki en eski çalgı modeli olduğu tahmin edilmektedir.

 Vurmalı çalgıların amacı müziğin ritmini oluşturmaktır. Ritim kelimesi, Yunanca kökenli bir kelimedir ve akış anlamına gelir. Değişik uzunluktaki farklı vuruşlar ile çıkarılan sesler sayesinde ritim oluşturulur. Günümüzün modern müziklerindeki ritim, vurmalı çalgılar ile yapılmaktadır.

 Modern müzik aletlerinin çoğu karmaşık yapıları ile bilinir. Ancak perküsyon aletleri daha basit yapılı enstrümanlardır. Perküsyon kelime olarak Latinceden dilimize geçmiştir. Anlam olarak ise, vurmak, çarpmak ya da dövmek anlamlarında kullanılmaktadır. Perküsyon kelimesi müzik dışında iki nesnenin birbirine çarpıp ses çıkarması anlamında da kullanılır. 

Haberin Devamı

 Perküsyon Aletleri ve İsimleri Nelerdir?

 Perküsyon aletleri üç grup altında toplanmaktadır.

Sesin Üretimine Göre Vurmalı Çalgı: Ziller, Çanlar, Halile, Marimba, Celeste, Gong, Üçgen, Kastanyet, Çalpara, tom-tom, davul, yer davulu, konga, kanun, piyano, santur, siren, borazan tabanca, Teremin,

Müzikal İşlevlerine Göre Perküsyon Aletleri: Marimba, mızrak, arp, mızıka, ksilofon, vibrafon, zil, düdük, davul, 

Gündelik Bilgilere Göre Perküsyon Aletleri: Bateri, Tef, bakır kap