Eğitim Polimer Kimya Nedir? Polimer Kimya Neyi İnceler?

Polimer Kimya Nedir? Polimer Kimya Neyi İnceler?

27.04.2021 - 14:39 | Son Güncellenme:

Sanayi ve endüstri sektöründe birbirinden kimya ile ilgili çok fazla çalışma yapılıyor. Özellikle kimya terimleri de herkes tarafından merak ediliyor. Polimer kimya nedir? Polimer kimya neyi inceler? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Polimer Kimya Nedir Polimer Kimya Neyi İnceler

Polimer kimya çok fazla molekülün kimyasal bağlar ile birbirine düzenli bağlanması ile oluşur. Latince kökenli bir sözcük olan polimer kimya yüksek molekül ağırlıklı olan bileşikleri inceler.

Polimer Kimya Nedir?

Çok sayıda molekükül kimyasal bağlar ile birbirine bağlanması sonucu oluşan yüksek ağırlıklı bileşiklere polimer denilmektedir. Polimer kimya ise çok sayıda parça anlamı taşır. Moleküllerin kimyasal bağlar ile birbirine bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı bileşiklere polimerler denilmektedir. Günümüzde saç bakım ürünleri, kozmetik, kontakt lens, ayakkabı ve plastik üretiminde polimerler bulunmaktadır. Özellikle DNA'larda bile polimerler bulunur. Polimerler jelatin ve gluten içeren sakızlarda dahi bulunur. Kumaş, proteinli gıdalar ve nişastalar da polimer örneklerindendir.

Polimer Kimya Neyi İnceler?

Monomerlerin kimyasal bir reaksiyona girmesi sonucunda polimerler oluşur. Doğa içerisinde bu işlem de polimerlerin oluşumu ile sonuçlanmaktadır. Günümüzde kullanılan sentetik polimerler insanlar tarafından yapılmıştır. Polimerler nişasta, selüloz ve doğal kauçuk olarak doğada bulunurlar. İnsan yapımı olarak üretilen polimerler ise 19. yüzyıldan itibaren endüstride kullanılmıştır. Günümüzde ise hızlı bir gelişme göstermiştir. Polimer kimya bakır, alüminyum, çelik ve diğer endüstrilerde çok büyük bir öneme sahip olur. Polimer kimyanın inceleme alanları da geniştir.

Polimer Kimya Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Polimer kimya termoplastik, elastomerler ve termoset olarak 3 temel polimer sınıfına ayrılır. Bu sınıflar arasında yapılan ayrımlar ise iyi uygulanan ısıya gösterdikleri davranışlar ile ortaya çıkar. Termoplastik polimerler genel olarak kristal ve ya amorf yapılı olurlar. Elastomerler ise her zaman şekilsiz bir yapıya sahiptir.