Eğitim Popüler Kültür Nedir, Ne Değildir? Popüler Kültür Örnekleri Nelerdir?

Popüler Kültür Nedir, Ne Değildir? Popüler Kültür Örnekleri Nelerdir?

27.02.2021 - 05:10 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kavramlardan biri olan popüler kültür terimi, 1960'larda, Amerika'da ortaya çıktı. Bu kavram, çok izlenen filmler, çok satan kitaplar ve günün modasını yansıtan kıyafetler için kullanılır. Popüler kültür olarak tanımlanan akımların ve ürünlerin ortak özelliği, belli bir ülke ya da bölgeyle sınırlı olmamasıdır. Popüler kültür nedir ve ne değildir? Sizin için örnekler ile birlikte açıkladık.

Popüler Kültür Nedir, Ne Değildir Popüler Kültür Örnekleri Nelerdir


Kitle kültürü olarak da bilinen popüler kültürde PR çalışmaları, basın bültenleri ve medya önemli bir rol oynar. Öne çıkarılmak istenen kişi ya da eserlerin reklamları internet ve televizyon üzerinden yapılır.

Popüler Kültür Nedir ve Ne Değildir?

Popüler kültür, evrensel kültür değildir. Örneğin Fyodor Dostoyevski, Lev Tolstoy ya da Anton Çehov, dünya genelinde kitapları çok satan yazarların başında geliyor. Fakat bu isimler ''bestseller'' olarak tanımlanmaz. Dünya klasikleri içerisinde yer alan yazarların eserleri niteliklidir ve popüler kültür ilkeleriyle örtüşmez.

Popüler yazarların kaleme aldığı eserler ise evrensel kültürün içinde yer alan kitaplar kadar değildir. Genelde eğlenceli bir içeriğe sahip olup herkesin anlayabileceği sade bir dille yazılırlar.

İlgi ilkesi ve değişkenlik, popüler kültürün temel özellikleri arasında yer alır. Sadece birkaç gün içerisinde milyonlarca kişi tarafından dinlenen şarkının, birkaç hafta sonra unutulması değişkenlik ilkesiyle ilgilidir. Halkın sürekli yeni şeylerle ilgilenmesi ve gündemdekilere yönelmesi ise ilgi ilkesinin bir parçasıdır.

Popüler Kültür Örnekleri

1- Andy Warhol'un ''bir gün herkes on beş dakikalığına meşhur olacak'' sözü.

2- Güney Koreli şarkıcı PSY'nin Gagnam Style şarkısı.

3- Çoğunluğun bir dönem boyunca sanal bebek beslemesi.

Televizyon, müzik ve eğlence sektöründeki birçok ünlü isim 'popüler kültür ikonu'' olarak tanımlanır. Madonna, Michael Jackson ve Andy Warhol, bu isimlere örnek olarak gösterilebilir.