Eğitim Sadettin Kaynak Kimdir? Kısaca Hayatı Ve En Bilinen Şarkıları

Sadettin Kaynak Kimdir? Kısaca Hayatı Ve En Bilinen Şarkıları

25.04.2023 - 15:09 | Son Güncellenme:

Klasik Türk Müziği denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Sadettin Kaynak 15 Nisan 1895 tarihinde doğdu. Babası Ali Alaaddin Bey'in vefatı üzerine annesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Liseyi bitirdikten sonra ilahiyat fakültesini kazandı. Sadettin Kaynak kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sadettin Kaynak Kimdir Kısaca Hayatı Ve En Bilinen Şarkıları

 Sadettin Kaynak'ı diğer bestekarlardan ve şarkıcılardan ayıran en önemli özellik, hiçbir enstrüman çalmamasıdır. Buna rağmen, onlarca beste yapan Sadettin Kaynak, Türk klasik müziğine unutulmaz eserler kazandırmıştır. 

Haberin Devamı

 Sadettin Kaynak Kimdir?

 Sadettin Kaynak, başta Leyla Bir Özge Candır ve Bir Rüzgardır Gelir Geçer Sanmıştım olmak üzere birçok unutulmaz besteye imza atan, cumhuriyet döneminin en başarılı müzisyenlerinden biridir. 

 Sadettin Kaynak Kısaca Hayatı 

 İlahiyat Fakültesinde öğrenciyken Balkan Savaşına katılan Sadettin Kaynak, eğitimine 1 yıl kadar ara vermek zorunda kaldı. 1919 yılında fakülteyi dereceyle bitiren müzisyen, Anadolu'nun birçok şehrinde ve köyünde önce hafızlık sonra imamlık yaptı. Sürekli yer değiştirmesi, farklı kültürleri ve ezgileri keşfetmesini sağladı. Bu da eserlerinde klasik müzik ile türküyü birleştirmesine vesile oldu. 

 Bazı eserleri ise "arabesk" olarak nitelendirildi. Müzik hayatında çok yönlülüğe önem veren Sadettin Kaynak, yüzden fazla beste yaptı. Birçok bestesini kendi seslendirirken, bazılarını dönemin ünlü müzisyenleri seslendirdi. 

Haberin Devamı

 Sadettin Kaynak, bestelerinde hem mecazi / dünyevi hem de ilahi aşktan bahseder. Tasavvufta sıklıkla konu edinen Leyla ile Mecnun ve Ferhat ile Şirin'in yer aldığı şarkılarında, Allah aşkını çeşitli mecazlarla anlatır. 

 Ünlü hafız ve müzisyen, 1920 yılından sonra birçok filme de müzik yapmıştır. Kahveci Güzeli, Yayla Kartalı ve Tahir ile Zümre, müziklerini yaptığı filmler arasında yer alır. 

 Sadettin Kaynak'ın En Bilinen Şarkıları

 1- Çile Bülbülüm 

 2- Bahar Bitti Güz Bitti 

 3- Gönlüm Seher Yeli Gibi 

 4- Hazan Vakti 

 5- Yanık Ömer