Eğitim Şarbon Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Şarbon Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şarbon Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Şarbon Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

14.09.2022 - 05:05 | Son Güncellenme:

Şarbon, keçi, koyun ve keçi gibi otçul hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Şarbon, tedavisi olan bir hastalıktır fakat erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer erken teşhis edilemezse sonucunda ölüm olabilir. Şarbon hastalığının tedavisini sizler için derledik.

Şarbon Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir Şarbon Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır

Şarbon hastalığı genelde antibiyotik ile tedavi edilir. Tedavide penisilin de tercih edilebilir.

Şarbon Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Şarbon, bacillus anthracis bakterinden gelişir ve sığır, keçi, koyun gibi ot yiyen hayvan hastalığıdır. Şarbon bakterisi sindirim sistemi, derin yara ile temas ya da solunum yolu ile enfekte olmuş hayvandan insanlara bulaşabilir. Bu virüs insan vücuduna girdikten sonra üremeye devam eder Toksin salgılayan bir hastalık olmasından dolayı eğer şarbon hastalığı tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Erken teşhis ise kişiler gözetim altında tutulur ve antibiyotik tedavisi ile iyileşebilir. Dünya tarihinde önemli hastalıklar arasında yer almıştır. Belirtileri arasında baş ağrısı, kas ağrısı, kusma, ateş ve halsizlik vardır.

Şarbon Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şarbon hastalığının tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesi için kişilerin en kısa süre içinde sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Alternatif antibiyotikler ya da penisilin ile şarbon hastalığını tedavi etmek mümkündür. Antitoksin tedavisi de doktorlar tarafından tercih edilen diğer tedavi yöntemlerindendir.

Günümüzde deneysel olarak kabul edilse de uygulanması mümkündür. Aynı zamanda antitoksin tedavisi yalnızca şarbon hastalığının erken evresinde uygulanabilir. Bakterinin kendisini değil de aktive ettiği diğer toksinleri yok etmek için tercih edilir.