Eğitim Semazen Nedir, Ne Anlama Gelir? Semazen Kime Denir, Nasıl Döner?

Semazen Nedir, Ne Anlama Gelir? Semazen Kime Denir, Nasıl Döner?

29.03.2021 - 16:26 | Son Güncellenme:

İslam dininde gerçekleştirilen çeşitli ayinler bulunmaktadır. Semazenler de bu ayinlerin bir parçasıdır. Semazen nedir ve ne anlama gelir? Semazen kime denir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Semazen Nedir, Ne Anlama Gelir Semazen Kime Denir, Nasıl Döner

İslam dininde değerli anlamları bulunan pek çok ayin bulunmaktadır. Bu ayinler, dinde bütünleşmeyi sağlamak ve dini çok daha etkileyici şekilde sunmak gibi görevlere sahiptir. Semazenler, İslam dini içerisinde önemli ayinlerin birini gerçekleştirmekte olan kişilerdir.

Haberin Devamı

Semazen Nedir?

Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Ney gibi dini çalgılar eşliğinde kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Hak’tan alıp halka dağıtarak gerçekleştirilen bir ayindir. İşte bu ayini gerçekleştiren kişiler semazen olarak isimlendirilmektedir. Sema gösterisi sembolik olarak kainatın oluşumunu ve insanın alemde dirilişini anlatmaktadır.

Semazen Nasıl Döner?

Semazenler, başlarının sağa eğdikten sonra dönmeye başlamaktadırlar. Sol ayak üzerinde dönerek semayı gerçekleştirirler. Sema sırasında gözleri yarı açıktır ve ufuk çizgisi yerinde geçen sol el başparmağına bakmaktadır. Semazenin dönüş ekseni kafa, sol bacağı ve kalpten geçmektedir. Bu gösteri sırasında semazenler kafalarını sağ tarafa doğru eğmelerinden dolayı başları dönmemektedir.