Eğitim Şemseddin Sâmi Kimdir? Kısaca Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri Ve Kitapları

Şemseddin Sâmi Kimdir? Kısaca Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri Ve Kitapları

18.04.2023 - 16:18 | Son Güncellenme:

Şemseddin Sami 1850 senesinde doğmuş bir yazardır. Türkçe ile ilgili yaptığı çalışmalar ile tanınmış olan eser ilk Türkçe sözlüğün de yazarıdır. Şemseddin Sami kimdir, edebi kişiliği nasıldır ve eserleri nelerdir sizler için derledik.

Şemseddin Sâmi Kimdir Kısaca Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri Ve Kitapları

Şemseddin Sami yazarlığı boyunca Türkçe ile ilgili çalışmalar yapmış, Türkçenin önemini vurgulamıştır. Şemseddin Sami Türkçenin modernize edilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda da bulunmuştur. 

Haberin Devamı

 

 Şemseddin Sami Kimdir?

 

 Şemseddin Sami 1850-1904 seneleri arasında yaşamış ve Türkçeye verdiği değer ile ön plana çıkmıştır. İlk Türkçe sözlüğün de yazarı olan Şemseddin Sami dilde Türkçeleşme ve Türkçenin geliştirilmesi adına araştırmalarda bulunmuştur.

 

 Osmanlıcılığın da önemli temsilcilerinden biri olan Şemseddin Sami Osmanlı devletinin modernleşmesini ve güçlenmesini savunmuştur. Bunun için de Türkçeye önem verilmesi gerektiğini ortaya koyarak Türkçenin önemini vurgulamıştır. 

 

 Kısaca Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri ve Kitapları

 

 1850 yılında bugünkü Yunanistan sınırlarında doğmuş olan Şemseddin Sami Türkçe ile ilgili yaptığı çalışmalar sayesinde tanınmış bir yazardır. İlk Türkçe sözlüğün ve ilk Türkçe dilinde yazılmış romanın yazarı olan Şemseddin Sami dilin sadeleştirilmesi için de çalışmalar gerçekleştirmiştir. Genelde sözlük, çeviri ve ansiklopedi ile ilgili yazıları sayesinde tanınmıştır ve Türk dilinin sadeleşmesi için çalışmıştır.

Haberin Devamı

 

 Tüm düşünceleri kendinden sonraki yazarlar tarafından da örnek alınmıştır. Kutadgu Bilig ve Orhun Yazıtlarını Türkçeye çevirerek Türk edebiyatına kazandırmış olan Şemseddin Sami 1872 senesinde ilk yerli roman özelliği olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'ı yazmıştır.

 

 Gazete çıkarmış olan Şemseddin Sami hafta ve aile dergilerini de çıkarmıştır. Ansiklopedi eseri Kamusü'l Alam, Sözlükleri Kamus-ı Türki, Kamus-ı Fransevi ve Kamus-ı Arabi'dir. Çevirileri Robinson Crusoe ve Sefiller, tiyatro eserleri ise Gave, Besa yahut Ahdevefa, Seydi Yahya ve romanı ise ilk Türkçe roman olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tır.