Eğitim Simetri Doğrusu Nedir? Simetri Doğrusu Olmayan Şekiller Nelerdir?

Simetri Doğrusu Nedir? Simetri Doğrusu Olmayan Şekiller Nelerdir?

13.05.2021 - 22:13 | Son Güncellenme:

Dünyanın birçok farklı yapısı simetriye sahiptir. Hata söz konusu insan ya da canlı yapısı olduğu zaman bile simetri ortaya çıkar. Peki simetri doğrusu nedir? Simetri doğrusu olmayan şekiller nelerdir? İşte bu konuda merak edilen farklı bilgiler.

Simetri Doğrusu Nedir Simetri Doğrusu Olmayan Şekiller Nelerdir


Asimetrik günlük yaşantıda pek çok farklı yerde karşılaşılan bir durumdur. Aynı zamanda hayatın içinde yer alan bir unsur olarak da öne çıkar. Tabii simetri ile beraber aynı zamanda simetri olmayan farklı şekillerde bulunmaktadır.

Simetri Doğrusu Nedir?

Herhangi bir cismin bir doğruya göre eşit uzaklıktaki durumuna simetri denmektedir. Bu bağlamda herhangi bir doğru ele alındığı vakit, karşıtlığı her iki taraftaki eşit uzaklık simetri doğrusunu gösterir. Örneğin bir A noktasının doğruya uzaklığı 10 cm olsun. Bu bağlamda diğer taraftan doğru ya 10 cm uzaklıkta B olsun. O vakit A noktasından B noktasına simetri olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda birçok farklı simetri örneği vermek mümkündür. İnsan vücudu içerisinde kollar, bacaklar ya da gözler söylenebilir.

Simetri Doğrusu Olmayan Şekiller Nelerdir?

Simetri doğrusu üzerinde simetrik olmayan şekiller asimetri olarak bilinmektedir. Yani herhangi bir cismin ya da varlığın, bir doğru üzerindeki karşı tarafta eşit oranda uzaklığı bulunmaz. Bu konuda dünya üzerinde birçok farklı örnek vermek mümkündür.

- G harfi
- 7 sayısı
- L harfi
- 9 sayısı
- P harfi
- 2 sayısı
- 4 sayısı
- Ç harfi

Bu şekilde daha birçok farklı örnek vermek mümkün. Yukarıda görüldüğü gibi verilen örneklerin hiçbirinin karşı tarafta bir eşitlik ya da denkliği bulunmaz. Yani bütün bu şekiller bir asimetri birikimine sahiptir. Özellikli birbirinden değişik rakamlar ile harfler üzerinden simetri olgusunu daha iyi anlamak mümkün. Çünkü harf ve rakamları gündelik yaşamda yaygın kullanılır ve yukarıda verildiği gibi belli bir kısmı simetrik değildir.

 

Yazarlar