Eğitim Sinüzit Nedir, Neden Olur? Sinüzit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit Nedir, Neden Olur? Sinüzit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

21.03.2021 - 16:10 | Son Güncellenme:

Sinüzit genellikle kış aylarında oldukça yaygın bir şekilde karşılaşılan bir enfeksiyondur. Göz ve burun çevresindeki kemik kanallarının tıkanması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Sarı ve yeşil renkte burun akıntısı, burunda tıkanıklık, geniz akıntısı, koku güçlüğü ve baş ağrısıyla birlikte gelişen bir enfeksiyondur. Peki sinüzit nedir ve neden olur? Sinüzit belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sinüzit Nedir, Neden Olur Sinüzit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Sinüzit yüz kemiklerindeki boşlukların iltihapla dolarak tıkanmasıyla oluşan bir enfeksiyondur ve hastalar için oldukça rahatsızlık vericidir.

Sinüzit Nedir, Neden Olur?

Sinüzit en kola, burun ve burun çevresindeki kemiklerin içinde bulunan hava boşlukları şeklinde tanımlanır. İnsanda beş adet çift sinüs vardır. Bunlar; yanak, alın, geniz ve gözler arası (ön ve arka) sinüsleri olarak sıralanabilir. Sinüslerin insanda son şeklini alması yaklaşık olarak 22-24 yaşlarında tamamlanır. Bunun büyük bir kısmı 12-14 yaşında tamamlanır.

Sinüzit, burun çevresinde yer alan sinüslerdeki mukozanın iltihabına verilen genel isimdir. Sinüzit, mukozanın ürettiği mukusun burun içine boşalamaması sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Buna neden olan ana etmenler; sinüsün buruna boşalmasını sağlayan kanalların tıkanık olması, mukusun sinüslerin içindeki sistem tarafından bozulması ve mukus içeriğinde ya da kıvamında değişiklik olmasıdır.

Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzitin ana belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

Gece ve sabaha karşı oluşan sürekli öksürük

Sarı ve yeşil renkli burun akıntısı

Göz etrafında basınç oluşumu

Nefeste kötü koku ve koku almada güçlük

Mide bulantısı ve kusma

Ateşte hafif yükselme

2 haftadan fazla süren nezle, grip ya da soğuk algınlığı

Geçmeyen baş ağrısı

Boğazda yanma ve geniz akıntısı

Sinüzit tedavisi genellikle ilaçla gerçekleştirilir. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve bazen steroidlerle sinüzitten kısa sürede kurtulmak mümkündür. Bazı durumlarda alerji ilaçları da sinüzit tedavisinde kullanılır.