Eğitim Sivil Mimari Nedir? Sivil Mimari Örnekleri Nelerdir?

Sivil Mimari Nedir? Sivil Mimari Örnekleri Nelerdir?

29.06.2022 - 15:48 | Son Güncellenme:

Askeri ve dini mimarinin dışında kalan diğer bütün mimari eserlere de Sivil Mimari adı verilir. Kervansaraylar, yol boyunca kervanların konaklayabilmeleri için yapılmış olan yapılardır. Bu yapıların asıl amacı, yolların güvenliğini sağlamak, ticareti canlandırmak ve yolculuğu kolaylaştırır. Sivil mimari nedir sizler için derledik.

Sivil Mimari Nedir Sivil Mimari Örnekleri Nelerdir

Kervansaraylar, Osmanlı devletinin en önemli yapıları arasında yer alıyor. Farklı amaçlarla kullanılan bu yapılar, yol boyunca insanların konaklayabilmesi için inşa edilen yapılardır.

Haberin Devamı

Sivil Mimari Nedir?

Osmanlı sivil mimarisinde çok önemli bir yere sahip olan kervansaraylar, iki farklı şekilde yapılıyor. Bunlardan ilki, ticaret yolları üzerinde belli aralıklar şeklinde yapılan kervansaraylar ikincisi ise; külliyelerin ve yerleşim birimlerinin içinde yer alan kervansaraylardır. Kervansaraylar ise genellikle, birbirlerinden bir gün uzaklıkta inşa edilirdi. Hem yapı tekniği, hem de gördükleri hizmet açısından dünyada başka bir benzerleri bulunmaz. Bu yapılarda yolcuların her türlü ihtiyacı düşünülüyor.

Sivil Mimari Örnekleri Nelerdir?

Diyarbakır Hüsrev Paşa Deliler: İki katlı revaklı bir avlusu olan bir kervansaraydır. Bu kervansarayın ortasında bir havuz ve revakların gerisinde bulunan odalardan meydana gelir. Yapının kemerleri ise beyaz ve kırmızı tuğlalar ile örülerek yapılmıştır.

Haberin Devamı

Ankara Kurşunlu Han: Osmanlı’nın şehir içi hanları içinde yer alır. Bu yapı, iki renkli kesme taşlardan inşa edilmiştir. Yapım tarihi belli olmayan bu yapının Fatih döneminde yaşamış olan baş vezirler arasında yer alan Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.