Sözlük Ahura Mazda Nedir, Türkçesi Ne Demek? Ahura Mazda Neyi Temsil Eder?

Ahura Mazda Nedir, Türkçesi Ne Demek? Ahura Mazda Neyi Temsil Eder?

09.07.2022 - 16:58 | Son Güncellenme:

M.Ö 6. yüzyılda İran'da ortaya çıkan Zerdüştlük dinine göre, evren iki Tanrı tarafından yaratılmıştır. Bu Tanrılardan birinin adı Ahura Mazda, diğerinin adı ise Ehrimen'dir. Ehrimen, kötülüğü, savaşı ve bozgunculuğu temsil eder. Ahura Mazda, bazı dini kitaplarda Vouru Casani olarak da geçer. Ahura Mazda nedir ve neyi temsil eder sizler için derledik.

Ahura Mazda Nedir, Türkçesi Ne Demek Ahura Mazda Neyi Temsil Eder

 İran edebiyatının etkisiyle, Osmanlı İmparatorluğunda Divan Edebiyatı ortaya çıkmıştır. Divan Edebiyatında, Ahura Mazda yerine Hürmüz sözcüğü kullanılır. Farsça kökenli bir sözcük olan Hürmüz kelimesinin diğer anlamı Jüpiter'dir. 

Haberin Devamı

 Ahura Mazda Nedir, Türkçesi Ne Demek?

 Ahura kelimesi Pehlevice dilinde efendi ve sahip anlamına gelir. Mazda ise bilgi ve hikmet demektir. Ahura Mazda isminin sözlük anlamı bilgilerin efendisi ve hikmet sahibi yol göstericidir. Zerdüştlerin inancında bilgi kutsal olduğu için Tanrılarına bu ismi vermişlerdir. 

 Ahura Mazda Neyi Temsil Eder?

 Ahura Mazda, iyiliği, erdemi ve bilgiyi temsil eder. Zerdüştlük dinine göre, Ahura Mazda, kötülükle sürekli mücadele halindedir. İnsanın, kötülüğü alt edebilmesi içinse nefsiyle savaş gerekir. Nefsin isteklerine uyan kişi, açgözlülük, kıskançlık, hırsızlık gibi büyük günahları işler. Bu günahlardan sakınmak için Ahura Mazda'ya, yani iyiliğin kaynağına yönelmek gerekir. 

Haberin Devamı

 Semavi dinlerdeki Tanrı inancından farklı olarak Ahura Mazda, insanları yargılamaz. Onun istediği tek şey iyiliğin tüm dünyada yayılması ve insanların erdemli olmasıdır. Erdemli olmak için iki temel ölçüt vardır. Bu ölçütlerden biri bilgi diğeri sevgidir.