Sözlük Amphora Nedir, Ne İşe Yarar? Amfora Ne İçin Yapılırdı?

Amphora Nedir, Ne İşe Yarar? Amfora Ne İçin Yapılırdı?

20.09.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:

Antik dönemde kullanılan pek çok eşya günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Amphora da bunlardan bir tanesidir. Amforanın ne için kullanıldığı da insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Amphora nedir, ne işe yarar? Amfora ne için yapılırdı tüm detayları ile derledik.

Amphora Nedir, Ne İşe Yarar Amfora Ne İçin Yapılırdı

 Amfora, Antik dönemlerde kullanılan iki kulplu ve geniş bir gövde bölümü olan taban kısmı sivri testilere verilen isimdir. Bu testilerden bazıları günümüze kadar gelmeyi başarmıştır ve çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

Haberin Devamı

 Amphora Nedir, Ne İşe Yarar?

 Amforalar çoğunlukla şarap, zeytinyağı ya da su taşımak için kullanılırdı. Bunun dışında tahıl ya da zeytin gibi gıdaların taşındığı da görülmekteydi. Özellikle Eski Yunan çömlekçiliğinde bu kaplar sıklıkla üretilmekteydi. Amforalar o dönemlerde farklı şekillerde üretilmiştir. Boyun, omuz, gövde tarafından kulplu modelleri bulunmaktaydı.

 Amfora Ne İçin Yapılırdı?

 Amforalar genellikle yağ, tahıl, zeytin, şarap depolamak amacı ile kullanılan kaplardı. Bunun yanında bu maddeleri taşımak için de bu kaplardan yararlanılmaktaydı. amforaların daha büyük olan versiyonları mezar taşı olarak veya cenaze törenlerinde kullanılmıştır. Ağız kısmı daha geniş bir forma sahip olan amforalar ise çoğunlukla sürahi olarak kullanılmıştır.