Sözlük Gözlük Reçetesinde Silendirik Ne Demek? Silendirik Kaç Olmalıdır?

Gözlük Reçetesinde Silendirik Ne Demek? Silendirik Kaç Olmalıdır?

08.07.2022 - 13:54 | Son Güncellenme:

Göz reçetesinde silendirik, mercek demektir. Silendirik merceğin bir yüzü silindirin yanal yüzeyi, diğer yüzü ise küresel görünümdedir. Genellikle astigmat tedavisinde kullanılmaktadır. Silindir mercek tipi silindirik gözlük camları için kullanılan bir ifadedir. Astigmat göz kusuru bulunanlara verilmektedir. Gözlük reçetesinde silendirik ne demek? Silendirik kaç olmalıdır? İşte, tüm detaylar.

Gözlük Reçetesinde Silendirik Ne Demek Silendirik Kaç Olmalıdır

 Silendirik, bir yüzü silindir yanal yüzeyi diğer yüzü küresel bir mercek demektir. Astigmatik kusurların en aza indirilebilmesi için kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Gözlük Reçetesinde Silendirik Ne Demek?

 Gözlük reçetesinde görülen silendirik terimi, bir mercek çeşidini ifade etmektedir. Adından anlaşılacağı gibi bir yüzü silindirin yanal yüzeyini anımsatmaktadır. Diğer yüzü ise küresel görünümdedir. Silindirik camlar astigmat tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Silindirik camlar artı eksi güçlerine ek olarak silindir ekseni üzerinde de gösterilmektedir, steferik camlar ise + ya da – olarak tanımlanmaktadır.

 Silendirik Kaç Olmalıdır?

 Gözlük reçetelerindeki terimler pek çok kişinin hiçbir şey anlayamadığından merak konusudur. Bir merceğin silindir ekseni etkileyebileceği meridyeni ifade etmektedir. Gözlük reçetesinde silidir eksenine 90° dik meridyen, kırma gücü en yüksek olandır. Silendirik değeri -2.75 ve ekseni 140° mercek 140° dan gelen ışığı kıramayabilir. 50° derecede bulunan meridyenden gelen ışın kırılmasını 2.75 diyoptri gücünde azaltabilmektedir. Bu da açık ifade ile Gözlük reçetelerinde görülen gözlük görseli üzerinde bulunan şematik işaretlerden anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla silendirik mercekte net ifade kullanılması doğru değildir. Her gözün ihtiyacı farklı olacağından kişiye özel değerleri ifade etmelidir.