Sözlük Kan Serum Nedir, Ne İşe Yarar? Kan Serumunda Neler Var?

Kan Serum Nedir, Ne İşe Yarar? Kan Serumunda Neler Var?

08.09.2022 - 16:26 | Son Güncellenme:

Kan insan ve hayvanlar için vazgeçilmez ve yapımı olmayan tek sıvıdır. Kan, hayat kaynağı ve olmaması halinde ancak bir insandan tedarik edilebilmektedir. Serum ise, sarı renkte ve içerisinde çeşitli vitaminler barındıran bir sıvıdır. Kan pıhtılaşması insanlar için hayati tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple kan akışkan hızının normalize tutmak gerekmektedir. Yeteri kadar oksijen alımı kan akışını normalize etmekte ve atar damarlar aracılığı ile vücuda pompalanmaktadır.

Kan Serum Nedir, Ne İşe Yarar Kan Serumunda Neler Var

 Kan iki kısımdan oluşmaktadır. Bunların ortalama %45 i kanın hücre elementlerinden oluşur. Diğer %55 li kısım ise kanın sıvı kısmı plazma ve serumundan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 Kan Serum Nedir?

 Kanın sıvı plazmasının %91 i su, %7 si proteinden, %2 si ise inorganik maddelerden oluşmaktadır. Kan serumu oluşumu esnasında albumin taşıyıcı görevi görmektedirler. Globulin hem taşıyıcı, hem de antikor oluşumuna yardımcı olmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını da Fibrinojen maddesi katkı sağlamaktadır.

 Kan serumu bütün bu maddeleri içermekte ve kanın yenilenmesini sağlayan sıvı görevi görmektedir.

 Serum kanın pıhtılaşması sonucu geriye kalan sıvı kısmıdır. Kandaki plazma kısmında fibrinojen olması ancak serumda bu maddenin bulunmamasıdır.

 Kan Serum Ne İşe Yarar?

 Damarlardaki kan içerisinde bulunan sıvı ve elektrolitleri dengelemek amacıyla katkı sağlamak asıl görevi arasında yer almaktadır. Kan serumu kullanılan bazı surumlar vardır. Detaylarına bakılacak olursa; Tetanoz, Akrep ısırması, Kızıl, şarbon, Kuş palazı gibi hastalıklarda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Kan Serumunda Neler Var?

 Kan serumu içeriğinde; protein, elektrolit, glikoz, hormon ve lipitlerden oluşmaktadır. Ayrıca Oksijen ve az miktarda karbondioksit mevcuttur.