Sözlük Muhibban Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Muhibban Kime Denir?

Muhibban Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Muhibban Kime Denir?

07.08.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tasavvufi bir terim olan muhip kelimesi genellikle mahbup sözcüğüyle birlikte kullanılır. Muhip seven, aşık olan; mahbup ise sevilen anlamına gelir. Aşık ve maşuk kelimeleri de aynı anlamda kullanılır. Muhibban ise bu kelimenin çoğuludur. Dost meclisinde yer alan, birbirleriyle en mahrem sırlarını bile paylaşan kişilere muhibban denir. Muhibban kelimesinin anlamını ve tasavvuftaki önemini ayrıntıları ile derledik.

Muhibban Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Muhibban Kime Denir

Kanuni Sultan Süleyman, hayatı boyunca 2000'den fazla gazel yazmıştır. Yazdığı şiirlerin tamamı bir divanda toplanan Sultan Süleyman, şiirlerinde "Muhibbi" mahlasını kullanmıştır. 

Haberin Devamı

 Muhibban Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Muhibban, bir kişiyi çok seven ya da bir fikri destekleyenler anlamına gelir. Kelimenin kökü Arapçada sevmek ve aşık olmak anlamına gelen ihbab'tır. 

 Kelimenin sözlük anlamı ise sevgililer ve dostlardır. Muhibban olarak nitelendirilen kişiler birbirlerine kardeşten daha yakındır. 

 Muhibban Kime Denir?

 Tasavvufta, beşeri (mecazi) aşktan vazgeçip ilahi aşka yönelen, kalplerinde Allah sevgisi olan kişilere muhibban denir. Muhip, ilahi aşkta bir mertebedir. Bu mertebeyi geçen kişi aşık seviyesine ulaşır. Aşık ise fenafillahta kendi benliğini Allah'ın varlığında yok eder.