SözlükOligopol Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Oligopol Piyasanın Özellikleri Nelerdir?

Oligopol Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Oligopol Piyasanın Özellikleri Nelerdir?

26.08.2021 - 02:50 | Son Güncellenme:

Dilimize farklı dillerden geçen pek çok kelime bulunmaktadır. Oligopol da bunlardan bir tanesidir. Bu kelimenin ne anlama geldiği ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Oligopol nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Oligopol piyasanın özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Oligopol Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Oligopol Piyasanın Özellikleri Nelerdir


Oligopol terimi genellikle teknik bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle çok fazla kişi tarafından bilinmez. Oligopol piyasası insanlar tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır.

Oligopol Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Oligopol piyasası çoğunlukla 2, 3 ya da 4 oyuncu arasında şekillenmektedir. Bunlar çoğunlukla üretici, satıcı ve aracı şeklindedir. Doğal nedenlerin etkili olmadıkları piyasalar oligopol piyasasına dönüşmektedir. Bunun yanında tekel piyasalarındaki yüksek kar oranları yeni oyuncuların katılmasına sebep olmaktadır. Bunun yanında rekabetin yüksek olduğu piyasalarda kar imkanlarının zorluğu nedeni ile oyuncular kaçmaktadır.

Oligopol Piyasası Özellikleri Nelerdir?

Oyuncuların hakim olduğu piyasalar çoğunlukla kendi kendine oligopol piyasaya dönüş yapmaktadır. Fazla oyuncuların olduğu ya da tek bir oyuncunun bulunduğu piyasalarda fiyat belirlemede farklı teknikler bulunmaktadır. Oligopol piyasalarındaki fiyat oluşturma ile alakalı tekniklerde karmaşa yaşanabilmektedir. Çelik fabrikaları ile petrol üreticileri saf oligopol piyasasına örnektir.