Sözlük Pantürkizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Pantürkizm Temsilcileri Kimlerdir?

Pantürkizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Pantürkizm Temsilcileri Kimlerdir?

09.12.2021 - 04:23 | Son Güncellenme:

Pantürkizm Osmanlı döneminde Azerbaycan'a yaşayan Türklerin başlattığı bir hareket olarak bilinmektedir. Pantürkizm Fransızca olan pan kelimesi ile birleşince Türkçülük anlamı taşıyan ve yapılan harekete verilen isimdir. Türkçülük hareketini ilk başlatanlar ve temsilcileri pantürkizm akımı olarak benimsemişler ve bu fikri savunmuşlardır. Pantürkizm nedir? Türk Dil kurumuna göre pantürkizm kelimesinin sözlük anlamı nedir ve pantürkizm temsilcileri kimlerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Pantürkizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Pantürkizm Temsilcileri Kimlerdir


Pantürkizm akımı Türkçülük ve Osmanlıcılık fikrinin bir arada olduğu ve milli bir beraberlik gerekliliğini savunmak için ortaya atılmıştır.

Pantürkizm Nedir?

Pantürkizm kelimesi Türkçülük anlamına gelmektedir. Türkçülük akımı ve hareketi olarak tüm Türklerin bir arada dil, din ve vatan bağlılığı ile yaşam sürdürmelerini savunan bir fikirdir. Pantürkizm başka kültürlerden korunmak ve diğer milletler arasında kültür olarak kaybolmamak amacıyla oluşturulmuş fikir akımıdır.

Türk Dil Kurumuna Göre Pantürkizm Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?

Türk Dil kurumuna göre pantürkizm kelimesinin sözlük anlamı Türkçülük akımı olarak kabul edilmektedir. Pantürkizm akımı Türklere arasında birliği sağlamayı amaçlamaktadır.

Pantürkizm Temsilcileri Kimlerdir?

Pantürkizm akımı ilk olarak Azerbaycan'da bulunan Türklerin asimile edilmesinin önüne geçmek vekendü kültürve dillerini korumak amacıyla Yusuf Akcuralı, Ziya Gökalp, İsmail Gaspıralı, Ziya Paşa ve Süleyman Paşa gibi isimlerin önderliğinde var olmuştur. Osmanlı dönemimde de pantürkizm akımı dış ülkelerin politikalarına karşı benimsenen bir faaliyet ve akım olarak benimsenmiştir. Türkçülük akımı yanında Osmanlıcılık ve İslamcılık gibi akımlar da ortaya çıkmış ve o dönemdeki eserlere yansımıştır.