Sözlük Pronasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Ayakta Pronasyon Nedir?

Pronasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Ayakta Pronasyon Nedir?

09.12.2021 - 04:43 | Son Güncellenme:

Pronasyon anatomide, ön kolun ayağın subtalar ya da radioulnar eklem ve talokalkaneonavikular eklemler çevresinde yaptığı dönme hareketine verilen bir isimdir. Önkol için, standart bir anatomik alanda yer alan ayakta dururken, pronasyon, el ayasını omzu döndürmeden arka tarafa bakar şekilde öne bakar bir konuma getirir. Pronasyon nedir, TDK sözlük anlamı ne demek sizler için derledik.

Pronasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Ayakta Pronasyon Nedir


Önkol için pronasyon hareketini pronator teres ve pronator quadratus kasları sağlar.

Pronasyon Nedir?

Pronasyon, ayak için, pronasyon, ayak tabanının standart anatomik bir konumdan daha yan dönmesini sağlar. Pronasyonun tersi ise, supinasyondur. Bu hareket yukarıdan bakıldığı zaman ise, sağ ön kol için saat istikametinin tersine, sol ön kol için de saat istikametinde yapılan bir dönüştür.

Pronasyon TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Pronasyon kelimesinin TDK sözlük anlamı, içe dönme ve ön bacakların içe doğru dönme hareketi yapabilmesi anlamına gelir.

Ayakta Pronasyon Nedir?

Ayakta pronasyon, ayağın içe doğru dönme hareketi yapabilmesi anlamına gelir. Pronasyon (pronation), koşu ya da yürüyüş sırasında, ayağın yerle ilk temasının topuğun iç kısmı ile başparmak ve ikinci parmağa ağırlık verilecek bir şekilde gerçekleştirilmesi sonucunda ortaya çıkması ile oluşan bir içe basma eğilimidir. Aslında bu gibi durumlar hemen hemen herkeste görülebiliyor. İçe ya da dışa basmanın aşırılaşması da (under pronation, over pronation) beraberinde topuk, diz, bilek, bel ve sırt ağrıları, bilek burkulmaları, nasırlaşmaları ve aşil tendonu sakatlıkları gibi, yaşam konforunu olumsuz bir şekilde etkileyecek olan başka sorunlar da doğuruyor.