Eğitim Taks Nedir, Açılımı Ne Demek? Taks Hesabı Nasıl Yapılır?

Taks Nedir, Açılımı Ne Demek? Taks Hesabı Nasıl Yapılır?

20.07.2022 - 16:34 | Son Güncellenme:

TAKS kelimesi, taban alanı katsayısı ifadesinin kısaltması olarak bilinmektedir. Yapım aşamasında bulunan bir inşaat ile ilgili olarak kullanılan bir terimdir. TAKS ifadesi ile yapılacak olan inşaatın taban alanını belirleyen yöntem ifade edilmek istenmektedir. Aynı zamanda taban alanı katsayısı, taban alanının, imar parseli alanına oranı olarak da ifade edilebilir. TAKS hakkında merak edilen detaylar.

Taks Nedir, Açılımı Ne Demek Taks Hesabı Nasıl Yapılır

TAKS ifadesi, imarda kullanılmakta olan bir kısaltma olma özelliğine sahiptir. Bir binanın taban alanının katsayısının, arsada bulunan alanın ne kadarlık bir kısmına yapılabileceğine dair bir yüzdeyi ifade etmektedir. Emlak sektörü ile uğraşan kişilerin sıklıkla karşılaşabileceği bir ifadedir.

TAKS Nedir, Açılımı Ne Demek?

TAKS kelimesi, taban alanı katsayısının kısaltması olarak kullanılmaktadır. TAKS, Yapı izdüşümünün metrekaresinin, imar parselinin metrekaresine bölünmesiyle elde edilmektedir. Gayrimenkul danışmanlarının TAKS ifadesiyle sıklıkla karşılaştığı da bilinmektedir. Özellikle kat karşılığı çalışan gayrimenkul uzmanlarının, arazi ve arsa çalışanlarının TAKS konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bina tabanının, arsa içerisinde ne kadar bir alan kaplayacağının ifade edilmesi için kullanılan bir kelimedir.

TAKS Hesabı Nasıl Yapılır?

Taban alanı katsayısını ifade eden TAKS kelimesinin hesaplanması için bir formül kullanılması gerekmektedir. TAKS hesabının yapılabilmesi için Yapı izdüşümü m2 / İmar Parseli m2 formülünün kullanılması gerekmektedir. Bu şekilde taban alanı katsayısının hesaplanabilmesi mümkün olmaktadır. İmarda kullanılmakta olan TAKS ifadesinin, özellikle arsa satın almak isteyen kişiler tarafından araştırıldığı da bilinmektedir.