Eğitim Talak Nedir? Kısaca Talak Çeşitleri Nelerdir?

Talak Nedir? Kısaca Talak Çeşitleri Nelerdir?

13.04.2023 - 16:23 | Son Güncellenme:

Arap kökenli bir sözcük olduğu için asıl anlamı boşanma demektir. İslamiyet’te talak eşlerin birbirinden boşanması için kullanılan bir kelime olarak nitelendirilmektedir. Üç kez söylenmesi ile birlikte kesin boşanma gerçekleşmiş olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Talak Nedir Kısaca Talak Çeşitleri Nelerdir

Serbest kalmak ya da serbest bırakmak gibi anlamlarına da sahip olmaktadır. Fıkıh terimleri olarak geçen bu terimlerin nikah akdinin bozulması tabirinde kullanıldığı bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise boşanmak anlamına gelmektedir.

Talak Nedir?

İslam dininde neslin devamı için evlilik teşvik edilmiş bir unsur olarak bilinmektedir. Saygı ve sevgi ortamında süren evliliklerin korunmaları istenmektedir. Ancak evliliğin iyi gitmemesi halinde talak devreye girerek eşlerin birbirinden boşanması sağlanmaktadır.

Bu süreçlerde evliliklerin bitimi söz konusu olmaktadır. İslamiyet’te, hadislere ayetlere ve sünnetlere bakılarak boşanma unsurlarını kapsayabilecek temel kaideler bulunmaktadır. Bu durumda sebebiyet ortaya çıkarılarak boşanma sağlanmaktadır.

Kısaca Talak Çeşitleri Nelerdir?

Kendi arasında tam 4 çeşit gruba ayrılmaktadır. Bu çeşitler sırasıyla Sünni, Bidi, Bain ve Rici olmaktadır. Dinimize göre evlenmek veya çocuk sahibi olmak toplumsal yaşamın devamlılığı konusunda önemli unsurlar arasında bulunmaktadır. Bu süreçlerde anlaşamayan ve boşanmak isteyen çiftlerin kendi aralarındaki problemleri ilk aşamada gidermesi amaçlanmaktadır.

Ancak her şeye rağmen bu süreç düzelmiyorsa her iki tarafında talak işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır. İlk olarak Rici devreye girmektedir. Eşin bu süreçte geri dönme zamanı 300 gün olarak hesap edilmiştir. Diğeri ise Bain olmaktadır. Mal bedeli ödenmesi anlamına gelmektedir. Sünni Talak ise 3 adet kurala bağlanmıştır. Cinsel anlamdaki süreç gibi unsurlar ele alınmaktadır.

Son talak ise İslamiyet'e ve sünnete aykırı davranma anlamına gelmektedir. Tüm bunların bir maddesinin ele alınması ile birlikte boşanma süreci başlayabilmektedir. Her biri ayrı ayrı olabilecek şekilde ele alınarak boşanmanın maddeleri net bir şekilde gerçekleştirilmiş olmaktadır.