Eğitim Tcp/ıp Nedir, Ne İşe Yarar? Kısaca Tcp/ıp Nasıl Çalışır?

Tcp/ıp Nedir, Ne İşe Yarar? Kısaca Tcp/ıp Nasıl Çalışır?

09.06.2021 - 00:33 | Son Güncellenme:

TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir. Peki, TCP/IP nedir, ne işe yarar? Kısaca TCP/IP nasıl çalışır tüm detaylarıyla derledik.

Tcp/ıp Nedir, Ne İşe Yarar Kısaca Tcp/ıp Nasıl Çalışır

TCP/IP protokolü kısaca bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını düzenleyen iletişim protokolleri bütünüdür. Farklı protokol tipleri veya aileleri üzerinden Bilgisayarlar arası iletişim gerçekleştirilebilir. Bu protokoller Kullanım amacına göre birbirlerinden ayrılmaktadır.

TCP Nedir?

TCP (Transmission Control Protocol), bilgisayarlar arasındaki iletişimin kayıpsız olarak ve küçük paketler hâlinde gerçekleştirilmesine yarayan bir protokoldür. Aslında veriyi alırken ya da karşı tarafa gönderirken verinin bütünlüğünü sağlaması ve kimlik doğrulaması yapması TCP protokolünün en önemli özelliğidir. TCP protokolü, gelişmiş bilgisayar ağlarında gerçekleşen kayıpları önlemek için yazılmıştır. TCP vasıtasıyla; FTP, TELNET, SMTP, SSH, POP3, HTTPS ve HTTP gibi günlük hayatta sıkça kullanılan protokollerin veri iletimi yapılır.

TCP Nasıl Çalışır?

TCP protokolünün çalışma mantığı üç aşamada incelenebilir. İlk sırada hedefe bir bağlantı isteği gönderilir. İkinci olarak bağlantının gerçekleşmesi onaylanarak veri transferi başlatılır. Son aşamada ise veri transferinin başarılı bir şekilde sonuçlandığı taraflara iletilerek bağlantı kesilir.

IP Nedir?

Türkçe çevirisi ile IP, internet protokolünün kısaltmasıdır. Ağ adresleme bilgisayarların birbirleri ile olan iletişiminde en önemli noktadır ve IP bunun için kullanılır. IP, Yönlendirme protokolü olarak tanımlanır ve veri için gereken yönlendirmenin kurallarını belirler. Verinin özelliği IP’de önemli değildir.

IP Nasıl Çalışır?

IP çalışma mantığı şu şekilde işler; öncelikle TCP veri paketinin izleyeceği yol belirlenirken kendi SEGMENT başlığını TCP katmanından gelen veri paketine ekler. Bu esnada meydana datagram çıkmış olur. IP, karşı tarafa veriyi yönlendirirken bu veriyi alıcının kabul edip etmeyeceği konusunda bir doğrulama yapmaz. Hata kontrolünü bir üst katman yapar böylece IP, kendi kendine çalışabilen bir protokol olarak kalır.