Eğitim Tinea Pedis Nedir, Neden Olur? Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Tinea Pedis Nedir, Neden Olur? Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

07.09.2022 - 16:34 | Son Güncellenme:

Tinea Pedis, ayakların dermatofit enfeksiyonudur. Tanı, özellikle enfeksiyon hiperkeratotik, ülseratif veya vezikülobüllöz olarak ortaya çıkıyorsa veya interdigital değilse, klinik görünüm ve bazen potasyum hidroksit ıslaklığı ile konulur. Tedavi topikal antifungaller, bazen oral antifungaller, nem azaltıcı ve kurutucu ajanlarla yapılır. İşte, tüm detaylar.

Tinea Pedis Nedir, Neden Olur Ayak Mantarı Nasıl Geçer

Sporcu ayağı olarak da bilinen Tinea Pedis, ayaklarınızda farklı kaşıntılı cilt problemlerine neden olan bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur.

Tinea Pedis Nedir?

Tinea Pedis, yaygın bir mantar (mantarın neden olduğu) enfeksiyonudur. Sporcunun ayağı bir saçkıran şeklidir. Ayağınızın birinde veya her ikisinde ciltte kaşıntılı, acı veren, yanan bir döküntüye neden olur. Sporcu ayağı en çok ayak parmaklarınız arasında görülür, ancak ayaklarınızın üst kısımlarını, ayak tabanlarınızı ve topuklarınızı da etkileyebilir.

Tinea Pedis Neden Olur?

Tinea Pedis, yaygın olarak erkeklerde ve 60 yaşın üzerindeki insanlar da görülmektedir.

Haberin Devamı

Diyabet hastalıkları,

Obezite,

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi,

Ayaklarda doku hasarı veya yaralar genel nedenler arasındadır.

Ayrıca cilt teması yolu ile geçebilir. Soyunma odaları, yüzme havuzları ve saunalar gibi büyük insan grupları tarafından kullanılan alanlarda yayılım göstermektedir. Havlu, çorap veya ayakkabı paylaşarak da Tinea Pedis kapılabilmektedir.

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Tinea Pedis kendi kendine iyileşen bir hastalık değildir. Reçetesiz (OTC) ve reçeteli mantar önleyici kremler ya da merhemler kullanılması gerekmektedir. Bu ürünler klotrimazol, mikonazol, tolnaftat veya terbinafin içermektedir.

Diğer yandan bazı uçucu yağlar bakterilerin büyümesini önleyebilir veya durdurabilir. Bunlara çay ağacı, acı portakal, nane ve okaliptüs yağları dahildir. Genel olarak sarımsak kullanılmaktadır. Sarımsak, ajoene adı verilen bir bileşik içerir. Ajoene bakterilerin büyümesini önleyebilir veya durdurabilir. Ancak mantar enfeksiyonundan tamamen kurtulmak için etkili bir yöntem olmayabilir. Bilimsel açıdan bir kanıtı yoktur.